EPIC RIDES FUŽINE / GORSKI KOTAR

27.08.2022. - 27.08.2022.

Fužine

Koliko puta si želio/željela biciklom obići Istru, Zagorje, Velebit ili Gorski kotar? Voziti dolinom Gacke? Odvoziti oko Vranskog jezera ili predivnim brežuljcima Međimurja? Jesi li bio/bila na Papuku? Ispedalirao Kopački rit? Vjetar u kosi s pogledom na Korčulu i Mljet vozeći se vinogradima Dingača na Pelješcu? Lika? Dalmatinska Zagora? Ili neka od omiljenih biciklističkih ruta Zagrepčana na Sljemenu ili Samoborskom gorju? Izbor je golem jer svi znamo da je Hrvatska jedna od najljepših zemalja na svijetu. Upoznaj je s nama, upoznaj je biciklom.

Dobrodošli u EPIC RIDES Hrvatska! Dopusti da te odvedemo na najbolje staze od Mure do Visa, od Vukovara do Umaga, od Samobora do Dubrovnika…

ŠTO JE EPIC RIDES?
EPIC RIDES je serija organiziranih biciklističkih događanja kojima ćemo vas provesti najboljim lokacijama i stazama u Hrvatskoj. Krenuli smo 2021. godine i vozimo se dok god nam ne ponestane inspiracije.

KAKVA JE STAZA NA EPIC RIDES?
Mrak. Fantastična. Ujedno i ključni element EPIC RIDES događanja.
Kombinirat ćemo sporedne ceste s malo prometa, makadamske i šumske puteve. Bez tehničkih zahtjevnih dijelova i sa zanimljivom okolicom – bila to šuma, polje, selo, grad, more, jezero, planina ili vidikovac.

KOLIKO JE STAZA TEŠKA?
Ovisno o lokaciji, ali bit će projektirane da ih se može izvoziti unutar 4 sata za one sporije. Dužina i visina ovisit će o konfiguraciji terena. Neće imati tehničkih dijelova (kao što ste navikli na utrkama) i za izvoziti je bit će sasvim dovoljan Hardtail MTB ili Gravel bicikl.

ORGANIZACIJA?
Sudionici EPIC RIDES dobit će Gpx file staze, a kroz stazu ćete osim vlastite navigacije moći koristiti i biciklističkog vodiča, odnosno više njih. Tijekom cijelog događanja na stazi će biti “support vozila” koja će u svakom trenutku uskočiti u pomoć ako nekome zatreba. Negdje na polovici staze bit će organizirana feed zona. Na startu i cilju čeka vas prostor za druženje i opuštanje. Svi sudionici dobit će startni paket u koji je uključen snack obrok, bidon za piće, tablica s vašim brojem i imenom, bogata feed zona, kava, pivo, sok, rakija…

JE LI TO UTRKA?
EPIC RIDES nije utrka, premda će sudionici imati startni broj (radi sigurnosnih razloga).
Ono što će “podsjećati” na utrku osim toga je zajednički start svih sudionika, feed zona na stazi te visoki nivo sigurnosti i organizacije. No, sam smisao nije utrkivanje već organizirana zajednička vožnja uz vrhunski support organizatora. I pivo u cilju.

ZA KOGA JE EPIC RIDES?
Za bicikliste i one koji se tako osjećaju. I za one koji vole vožnju biciklom, ali se, iz nekog razloga, ne voze baš često. Za one za koje misliš da bi trebali probati, ali se nisu nikad usudili. Jer na EPIC RIDES ruta i vožnje su organizirane i sa “full support” s naše strane tijekom cijelog događanja.
Ma za sve ljubitelje bicikala, prirode i socijalizacije bez obzira na dob, spol, fizičku i tehničku sposobnost.

E-BIKE?
Apsolutno. E-bike toplo preporučujemo za sve one koji vole vožnju biciklom, ali nisu skloni patnji ili nemaju dovoljno kondicije.

MOGU LI IZNAJMITI BICIKLE?
Na svakom EPIC RIDES eventu moći ćete iznajmiti E-bike našeg partnera Husqvarne.

ŠTO JOŠ MORAM ZNATI?
Iako ovo nije utrka, cijela organizacija bit će na nivou na koji ste navikli od Adria Bikea. Prema vašim riječima to su: atraktivne staze, pravovremena i točna komunikacija, sigurnost i vrhunska organizacija.

KOLIKO TO KOŠTA?
Cijena EPIC RIDES događanja je 185,00 kn.

TKO STOJI IZA SVEGA TOGA?
Adria Bike & Husqvarna. A tko drugi?!

 

PRIJAVITE SE NA EPIC RIDES NEWSLETTER:

Fužine su vjerojatno najturističkije mjesto Gorskog kotara. Svoju popularnost duguju prije svega jezeru Bajer, koje je utkano u sam centar mjesta, prilično razvijenim turističkim sadržajima za standarde kontinentalne Hrvatske i svakako blizini autoceste i Rijeke (ali i Zagreba) od kojih su udaljeni svega pola sata, odnosno sat i pol vožnje.

Fužine imaju i solidnu gastronomsku ponudu u kojoj prevladavaju jela od divljači i gljiva pa ako ste ljubitelji takve kuhinje ovo je pravo mjesto za vas.

Ovdje smo nekoliko godina organizirali i utrku Fužine 2 Sea koja je okupljala gotovo 500 sudionika iz 10-tak zemalja i logično je bilo da Epic Rides dobije ovdje svoju stazu.

 

O Gorskom kotaru ne treba previše trošiti riječi. Na vrhuncu ljetnih sparina, kad krcate plaže i ne izgledaju baš tako privlačno, a turisti se uglavnom kupaju u vlastitom znoju više nego u moru – Gorski kotar je odmor i za tijelo i za dušu.

Rimljani su ga zvali “Hortus diabolicus”. Vražji vrt.

Divlji, neotkriven, prelijepe prirode, ćudljiv sa svojim vremenskim promjenama, pun života u svojim šumama.

Zimi surov i leden, ljeti ugodan i blag. Beskrajne šume i livade, potoci, rijeke i jezera, oaza mira i tišine na samo pola sata od najbližih jadranskih plaža.

Teško da možemo zamisliti bolje mjesto za vožnju biciklom tijekom ljetnih vrućina. Šume, visoka nadmorska visina i povjetarac koji gotovo uvijek puše – jer na planini gotovo uvijek nešto puše. Ovdje nikad nije vruće, noći su ugodne i hladne, a navečer su dugi rukavi obavezni, čak i usred ljeta.

To je Gorski kotar.

Epic Rides Fužine odvest će vas do ruba Gorskog kotara i pokloniti vam pogled na lijepi plavi Jadran, a potom vas brže-bolje vratiti u hlad goranskih šuma.

GDJE SPAVATI: https://gorskikotar.hr/

GDJE JESTI: https://gorskikotar.hr/gastro/

Epic Rides u Fužinama u potpunosti zaslužuje epitet “Epic”.

Start i cilj staze je u Fužinama, pitoresknom goranskom mjestu na jezeru Bajer, okruženom dubokim i svježim goranskim šumama.

Ovdje su noći i usred ljeta svježe i zovu na spavanje i odmor, a količina zelene boje u okolišu smiruje um i dušu.

Staza će vas prvo provesti gotovo cijelom dužinom jezera Bajer, a potom i branom koja dijeli jezero Bajer i jezero Lepenicu. Nakon toga slijedi šuma, gusta goranska šuma isprekidana s planinskim proplancima i fina makadamska cesta, baš onakva kakvu gravel vozači i štovatelji vole. Usred te duboke šume smjestilo se selo Roswell, koje i nije baš pravo selo, već je to kulisa i scenografija gdje se prije par godina snimao kultni film Winnetou.

Nakon Winnetoua krećemo prema rubu Gorskog kotara i nakon spusta, pa strmog asfaltnog uspona, dolazimo do granice primorske i goranske Hrvatske, a nagla promjena vegetacije jasno će vam dati do znanja kad ste tu granicu i prešli. Ovdje vozimo po Karolinskoj cesti, prvoj cesti koja je spajala Karlovac i Rijeku i koja je sagrađena još za vrijeme Marije Terezije. U mjestu Plase napuštamo Karolinu i idemo prema jednom od najatraktivnijih pogleda na cijelom Jadranu – vidikovcima koje zovu “Oči Vinodola”. Ova uska asfaltirana cesta provest će vas samim rubom Gorskog kotara, a kao na dlanu su Rijeka, otoci Krk, Rab i Cres, Učka, Crikvenica, Novi Vinodolski, sve do Senja.

Povratak u duboke šume Gorskog kotara započinje usponom, a zatim dugačkim i zavojitim, što makadamskim a što asfaltiranim cestama prema selu Lič i onda Ličkim poljem nazad do Fužina.

Kao i za sve Epic Rides staze, držali smo se gornje granice od 50 km i 1.000 metara uspona, tehničkih dijelova nema, a makadami su fini i utabani. Ustvari, tehnički najzahtjevniji dio je asfalt koji nije vidio obnove nekoliko desetljeća i gdje su voda i led odnijeli pola ceste.

Epic Rides Fužine / Gorski kotar dat će vam dovoljno materijala da u ponedjeljak svima prepričavate gdje ste bili i što ste vidjeli.

Kao i uvijek, imamo i E-bajkove za najam, ali ograničene količine, pa požurite ako mislite ugrabiti koji.

Upoznaj domovinu da bi je više volio, upoznaj je biciklom.

Epic Rides - Gorski Kotar - Fužine - staza

EPIC RIDES STAZA:
Dužina: 49,5 km / Uspon: 940 metara / Off road: 38%

SHORT ROUTE:
Dužina: 31,0 km / Uspon: 450 metara / Off road: 63%

Epic Rides - Gorski Kotar - Fužine - profil

Mjesto okupljanja: Fužine
Vrijeme starta: 10:30

RASPORED DOGAĐANJA:
EPIC RIDES FUŽINE / GORSKI KOTAR, 27.08.2022. (subota)

09:00 – 10:00 Registracija sudionika i podjela startnih paketa
10:30 – 15:00 EPIC RIDES FUŽINE / GORSKI KOTAR
13:00 – 17:00 Snack, pivo, muzika i druženje
18:00 Završetak EPIC RIDES FUŽINE / GORSKI KOTAR

Cijena: 185,00 kn (+5,00 kn Entrio naknada)

Uključeno u cijenu:

 • kompletna označena Epic Rides staza
 • kraća (short) staza za one s manje kondicije
 • profesionalna organizacija događanja
 • gpx file s visinskim profilom i dužinom staze na mail sudionika
 • e-mail sa svim informacijama oko događanja dva dana prije početka eventa
 • dva vodiča na stazi sa sudionicima
 • Vozilo podrške u slučaju tehničkog kvara ili nemogućnosti nastavka vožnje
 • Feed zona na stazi (voće, napitci, voda, energetske pločice)
 • identifikacijska pločica EPIC RIDES s brojem
 • bidon u startnom paketu
 • besplatni Espresso prije vožnje / i kap mlijeka po želji
 • snack za prezalogajiti nakon vožnje
 • piće po izboru nakon vožnje (pivo, cola, voda, sok)
 • druženje nakon vožnje uz muziku, pivo i dobru vibru

SPONZORI:

POTPORA:

Iskusi i ti EPIC RIDES!

OSIGURAJ SVOJE MJESTO NA VRIJEME