EPIC RIDES KAMAČNIK / GOMIRJE

17.08.2024. - 17.08.2024.

Gorski kotar

Koliko puta si želio/željela biciklom obići Istru, Zagorje, Velebit ili Gorski kotar? Voziti dolinom Gacke? Odvoziti oko Vranskog jezera ili predivnim brežuljcima Međimurja? Jesi li bio/bila na Papuku? Ispedalirao Kopački rit? Vjetar u kosi s pogledom na Korčulu i Mljet vozeći se vinogradima Dingača na Pelješcu? Lika? Dalmatinska Zagora? Ili neka od omiljenih biciklističkih ruta Zagrepčana na Sljemenu ili Samoborskom gorju? Izbor je golem jer svi znamo da je Hrvatska jedna od najljepših zemalja na svijetu. Upoznaj je s nama, upoznaj je biciklom.

Dobrodošli u EPIC RIDES Hrvatska! Dopusti da te odvedemo na najbolje staze od Mure do Visa, od Vukovara do Umaga, od Samobora do Dubrovnika…

ŠTO JE EPIC RIDES?
EPIC RIDES je serija organiziranih biciklističkih događanja kojima ćemo vas provesti najboljim lokacijama i stazama u Hrvatskoj.

KAKVA JE STAZA NA EPIC RIDES?
Epic Rides staza ključni je element ovih događanja. Svaku destinaciju detaljno istražimo i gotovo da nema staze i puta kojime ne prođemo prije nego što kreiramo finalnu stazu.
Kombinirat ćemo sporedne ceste s malo prometa, makadamske i šumske puteve. Bez tehničkih zahtjevnih dijelova i sa zanimljivom okolicom – bila to šuma, polje, selo, grad, more, jezero, planina ili vidikovac. Epic Rides staza nikada kombinirano ne prelazi 50 km i 1.000 metara uspona.

KOLIKO JE STAZA TEŠKA?
Ovisno o lokaciji, ali bit će projektirane da ih se može izvoziti unutar 4 sata za one sporije. Dužina i visina ovisit će o konfiguraciji terena. Neće imati tehničkih dijelova (kao što ste navikli na utrkama) i za izvoziti je bit će sasvim dovoljan Hardtail MTB ili Gravel bicikl.

ORGANIZACIJA?
Kompletna Epic Rides staza je označena!
Sudionici će dobiti i .gpx file staze za navigaciju putem specijaliziranih uređaja ili pametnih telefona, a tijekom cijelog događanja na stazi će biti “support vozila” koja će u svakom trenutku uskočiti u pomoć ako nekome zatreba. Negdje na polovici staze bit će organizirana feed zona. Na startu i cilju čeka vas prostor za druženje i opuštanje. Svi sudionici dobit će startni paket u koji je uključen snack obrok, bidon za piće, tablica s vašim brojem i imenom, bogata feed zona, kava, pivo, sok, rakija…

JE LI TO UTRKA?
EPIC RIDES nije utrka, premda će sudionici imati startni broj (radi sigurnosnih razloga).
Ono što će “podsjećati” na utrku osim toga je zajednički start svih sudionika, feed zona na stazi te visoki nivo sigurnosti i organizacije. No, sam smisao nije utrkivanje već organizirana zajednička vožnja uz vrhunski support organizatora. I pivo u cilju.

ZA KOGA JE EPIC RIDES?
Za bicikliste i one koji se tako osjećaju. I za one koji vole vožnju biciklom, ali se, iz nekog razloga, ne voze baš često. Za one za koje misliš da bi trebali probati, ali se nisu nikad usudili. Jer na EPIC RIDES ruta i vožnje su organizirane i s “full support” s naše strane tijekom cijelog događanja.
Ma za sve ljubitelje bicikala, prirode i socijalizacije bez obzira na dob, spol, fizičku i tehničku sposobnost.

E-BIKE?
Apsolutno. E-bike toplo preporučujemo za sve one koji vole vožnju biciklom, ali nisu skloni patnji ili nemaju dovoljno kondicije.

MOGU LI IZNAJMITI BICIKLE?
Na svakom EPIC RIDES eventu moći ćete iznajmiti E-bike našeg partnera Husqvarne.

ŠTO JOŠ MORAM ZNATI?
Iako ovo nije utrka, cijela organizacija bit će na nivou na koji ste navikli od Adria Bikea. Prema vašim riječima to su: atraktivne staze, pravovremena i točna komunikacija, sigurnost i vrhunska organizacija.

 

PRIJAVITE SE NA EPIC RIDES NEWSLETTER:

Gorski kotar postao je zadnjih nekoliko godina nevjerojatno privlačna destinacija, kako zimi, tako i ljeti. Guste šume, predivne livade, rijeke i jezera, bogatstvo flore i faune te dominantno zelena smirujuća boja nadjenula mu je i marketinški slogan “Zeleno srce Hrvatske”.

Mi smo svoju biciklističku priču započeli još davnih dana upravo u Gorskom kotaru. I od početka znamo da Gorski kotar može imati barem 5 Epic Ridesa, jer toliko je toga što trebate vidjeti ovdje da je izbor uvijek pomalo težak.

No, ovaj put vodimo vas u jedan dio Gorskog kotara u koji bi teško zašli sami jer je još neotkriven, a definitivno ima za ponuditi priču koju vam želimo predstaviti.

Predstavljamo vam stoga 5. ovogodišnji Epic Rides: Epic Rides Kamačnik / Gomirje

Kamačnik, kao poznatija polovica iz naslova ovog Epic Ridesa, kanjon je koji se smjestio u neposrednoj blizini jednog od tri goranska grada: Vrbovskog. Fascinantan kanjon, koji je dostupan i interesantan za šetnju u sva godišnja doba, nažalost nije moguće obići biciklom, ali pokazat ćemo vam gdje je, provesti vas uz sam ulaz u kanjon i uz predivnu rijeku Dobru, te vas voditi šumom neposredno iznad kanjona.

Za Gomirje vas je većina vjerojatno čula, ali vjerojatno vas vrlo malo zna išta o ovom malom goranskom mjestu. Smješteno je svega nekoliko kilometara od Vrbovskog, nekad je bilo vrlo naseljeno, a danas broji svega oko 350 ljudi. Planinski vrhovi s jedne strane i rijeka Dobra s druge, omeđuju ovo pitoreskno mjesto koje je najpoznatije po tome što je ovdje smješten 400 godina star manastir, najzapadniji pravoslavni manastir u Europi.

Gomirje je zbog svoje specifičnosti i posebnosti bilo i jedno od “27 susjedstava” unutar projekta “Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020” godine, a domaćin je i jedinstvenog festivala “Gomirje Harmonika Mundijal”, koji svake godine ugošćuje neka od najvećih imena u svijetu ovog autentično francuskog instrumenta, a koji je dio kulture i tradicije i ovih naših krajeva.

Ovaj Epic Rides pokazat će vam jedan malo drugačiji Gorski kotar od onog što se prvo veže uz Gorski kotar, ali i dalje je to punokrvno zeleno srce Hrvatske, sa svim svojim šumama, životinjama, rijekama, livadama i goranskim mjestima, gdje su sve okućnice uređene i pokošene, gdje je tiho i pomalo uspavano, a temperature ljeti taman da uživaš u vožnji biciklom.

Čekamo vas 17.08. na još jednom Epic Ridesu.

Šuma, rijeka i pruga.
To će se ponavljati i izmjenjivati na ovoj Epic Rides stazi.
Krenut ćemo pored rijeke pa se voziti kroz šumu, uz prugu. Pruga se ovdje sa staze ne vidi, ali ako baš kad vi vozite prolazi vlak po 150 godina staroj pruzi Zagreb – Rijeka, šumsku tišinu propara pomalo stravičan zvuk teške kompozicije.

Ovo je Gorski kotar, ovdje ima uspona i spusteva, i to kroz cijelu stazu, ali to znate. Ono što smo nastojali isprojektirati na ovoj stazi je da nema strmih uspona i stvarno ih nema. Maksimalno 8% (to nije jako strmo). Pored toga, iako je polovica staze off-road, baš nigdje nema nimalo tehnički zahtjevnog terena, a većina je fini, fini makadam pa će gravel ekipa doći na svoje.

U prvih 11 km popet ćemo se sa 350 na 650 metara i to je ustvari jedini dugačak uspon na cijeloj stazi. Već od samog početka ulazimo u šumu i većinu staze se vozimo u šumi, u hladu, što bi na datum 17.08. trebala biti olakotna okolnost.

Feed zona je na cca. 26 km, nakon koje je i odvajanje staza. Duža staza ide prema dolini rijeke Dobre i uz nju se vraća prema Vrbovskom i kanjonu Kamačnik.

Prolazimo pored samog ulaska u kanjon Kamačnik i zatim nastavljamo kroz šumu i preko nekoliko predivnih zaseoka i sela s pogledom na Klek i beskrajne šume Gorskog kotara, vraćamo se na start u Gomirje.

EPIC RIDES Gorski kotar: Kamacnik / Gomirje - staza

EPIC RIDES STAZA:
Dužina: 52 km / Uspon: 920 metara / Off road: 51%

SHORT ROUTE:
Dužina: 41 km / Uspon: 720 metara / Off road: 61%

EPIC RIDES Gorski kotar: Kamacnik / Gomirje - profil

NAPOMENA: Epic Rides staza pomno je kreirana uzimajući uvijek u obzir da staza nikada ne prelazi 50 km i 1.000 m visinske (kombinirano). Također, na stazi nema tehnički zahtjevnih dijelova, a ako ih zbog konfiguracije nije moguće izostaviti onda su oni kratki, mogu se prehodati i dodatno su označeni na samoj stazi.

Mjesto okupljanja: Gomirje
Vrijeme starta: 10:30

RASPORED DOGAĐANJA:
EPIC RIDES KAMAČNIK / GOMIRJE, 17.08.2024. (subota)

09:00 – 10:00 Registracija sudionika i podjela startnih brojeva
10:30 Start EPIC RIDES KAMAČNIK / GOMIRJE
12:30 – 17:00 Snack, pivo, muzika i druženje
17:00 Završetak EPIC RIDES KAMAČNIK / GOMIRJE

Early Bird cijena: 33,00 EUR
+7% AvaiBook naknada (2,31 EUR)
*Early Bird cijena vrijedi do popunjenja mjesta po Early Bird cijeni, najkasnije do 14.07.2024. do 23:59 sati.

Redovna cijena: 35,00 EUR
+7% AvaiBook naknada (2,45 EUR)
*Redovna cijena vrijedi do popunjenja mjesta po redovnoj cijeni, najkasnije do 15.08.2024. do 20:00 sati.

Uključeno u cijenu:

 • nezaboravna Epic Rides vožnja
 • organizacija događanja
 • označena staza
 • gpx staze s visinskim profilom staze
 • identifikacijska pločica EPIC RIDES s imenom i brojem
 • Feed zona na stazi (voće, napitci, voda, energetske pločice)
 • Vozilo podrške u slučaju tehničkog kvara ili nemogućnosti nastavka vožnje
 • bidon u startnom paketu
 • besplatni Espresso prije vožnje / i kap mlijeka po želji
 • snack za prezalogajiti nakon vožnje
 • piće po izboru nakon vožnje (pivo, cola, voda, sok)
 • druženje nakon vožnje uz muziku, pivo i dobru vibru

SPONZORI:

Iskusi i ti EPIC RIDES!

OSIGURAJ SVOJE MJESTO NA VRIJEME