EPIC RIDES KRK / ŠOTOVENTO

02.10.2021. - 02.10.2021.

Šotovento, otok Krk

Koliko puta si želio/željela biciklom obići Istru, Zagorje, Velebit ili Gorski kotar? Voziti dolinom Gacke? Odvoziti oko Vranskog jezera ili predivnim brežuljcima Međimurja? Jesi li bio/bila na Papuku? Ispedalirao Kopački rit? Vjetar u kosi s pogledom na Korčulu i Mljet vozeći se vinogradima Dingača na Pelješcu? Lika? Dalmatinska Zagora? Ili neka od omiljenih biciklističkih ruta Zagrepčana na Sljemenu ili Samoborskom gorju? Izbor je golem jer svi znamo da je Hrvatska jedna od najljepših zemalja na svijetu. Upoznaj je s nama, upoznaj je biciklom.

Dobrodošli u EPIC RIDES Hrvatska! Dopusti da te odvedemo na najbolje staze od Mure do Visa, od Vukovara do Umaga, od Samobora do Dubrovnika…

ŠTO JE EPIC RIDES?
EPIC RIDES je serija organiziranih biciklističkih događanja kojima ćemo vas provesti najboljim lokacijama i stazama u Hrvatskoj. Krećemo ove godine i vozimo se dok god nam ne ponestane inspiracije.

KAKVA JE STAZA NA EPIC RIDES?
Mrak. Fantastična. Ujedno i ključni element EPIC RIDES događanja.
Kombinirat ćemo sporedne ceste s malo prometa, makadamske i šumske puteve. Bez tehničkih zahtjevnih dijelova i sa zanimljivom okolicom – bila to šuma, polje, selo, grad, more, jezero, planina ili vidikovac.

KOLIKO JE STAZA TEŠKA?
Ovisno o lokaciji, ali bit će projektirane da ih se može izvoziti unutar 4 sata za one sporije. Dužina i visina ovisit će o konfiguraciji terena. Neće imati tehničkih dijelova (kao što ste navikli na utrkama) i za izvoziti je bit će sasvim dovoljan Hardtail MTB ili Gravel bicikl.

ORGANIZACIJA?
Sudionici EPIC RIDES dobit će Gpx file staze, a kroz stazu ćete osim vlastite navigacije moći koristiti i biciklističkog vodiča, odnosno više njih. Tijekom cijelog događanja na stazi će biti “support vozila” koja će u svakom trenutku uskočiti u pomoć ako nekome zatreba. Negdje na polovici staze bit će organizirana feed zona. Na startu i cilju čeka vas prostor za druženje i opuštanje. Svi sudionici dobit će startni paket u koji je uključen snack obrok, bidon za piće, tablica s vašim brojem i imenom, bogata feed zona, kava, pivo, sok, rakija…

JE LI TO UTRKA?
EPIC RIDES nije utrka, premda će sudionici imati startni broj (radi sigurnosnih razloga).
Ono što će “podsjećati” na utrku osim toga je zajednički start svih sudionika, feed zona na stazi (bolje rečeno OPG zona) te visoki nivo sigurnosti i organizacije. No, sam smisao nije utrkivanje već organizirana zajednička vožnja uz vrhunski support organizatora. I pivo u cilju.

ZA KOGA JE EPIC RIDES?
Za bicikliste i one koji se tako osjećaju. I za one koji vole vožnju biciklom, ali se, iz nekog razloga, ne voze baš često. Za one za koje misliš da bi trebali probati, ali se nisu nikad usudili. Jer na EPIC RIDES ruta i vožnje su organizirane i sa “full support” s naše strane tijekom cijelog događanja.
Ma za sve ljubitelje bicikala, prirode i socijalizacije bez obzira na dob, spol, fizičku i tehničku sposobnost.

E-BIKE?
Apsolutno. E-bike toplo preporučujemo za sve one koji vole vožnju biciklom, ali nisu skloni patnji ili nemaju dovoljno kondicije.

MOGU LI IZNAJMITI BICIKLE?
Na svakom EPIC RIDES eventu moći ćete iznajmiti E-bike našeg partnera Husqvarne.

ŠTO JOŠ MORAM ZNATI?
Iako ovo nije utrka, cijela organizacija bit će na nivou na koji ste navikli od Adria Bikea. Prema vašim riječima to su: atraktivne staze, pravovremena i točna komunikacija, sigurnost i vrhunska organizacija.

KOLIKO TO KOŠTA?
Cijena za EPIC RIDES Krk / Šotovento je 175,00 kn.

TKO STOJI IZA SVEGA TOGA?
Adria Bike & Husqvarna. A tko drugi?!

 

PRIJAVITE SE NA EPIC RIDES NEWSLETTER:

Otok Krk ima most. Otok Krk ima autohtonu vinsku sortu. Ima i aerodrom. Ima i grad koji se zove kao otok.
I neki drugi otoci imaju most (npr. Pag), autohtonu vinsku sortu (npr. Pošip na Korčuli), aerodrom (npr Brač) i grad koji se zove kao otok (npr. Hvar).

Ali nijedan otok nema Šotovento.

Pitate se što je Šotovento? E pa to je dio Krka za koji možda niste čuli, a niste čuli za njega jer je on skriveni biser najvećeg kvarnerskog otoka.

Pored velikih turističkih središta na otoku, predio koji se naziva Šotovento ostao je skriven od masovnog turizma i kao takav svojim šarmom plijeni one koji idu cestama kojima se rjeđe ide. No, s druge strane, ovdje je pravo bogatstvo ponude privatnog smještaja u kućama, apartmanima i vilama gdje još uvijek možete doživjeti pravu i autohtonu domaćinsku atmosferu. Na Šotoventu je i višestruko nagrađivani kamp Glavotok.

 

Naziv Šotovento potječe od talijanskih riječi “sotto” & “vento” što u doslovnom prijevodu znači “ispod vjetra”. Ime sve govori, jer ovo područje je zaštićeno od jakih sjevernih vjetrova, poznatijih u ovim krajevima kao bura.
Samim time zelen je, šumovit i pitom.

Pinezići, Skrbčići, Milohnići, Linardići, Žgaljići i još desetak manjih zaseoka razbacanih na ovom području broje ukupno oko 1.000 stanovnika. Da bi vam bilo možda malo jasnije gdje je to – Šotoventu pripadaju i lokaliteti Glavotok (samostan na krajnje zapadnoj točki otoka) te trajektna luka Valbiska. Administrativno pripada gradu Krku.

Kad bi nas netko pitao gdje bi odveli gosta prvi put biciklom na otoku Krku, odveli bi ga na Šotovento.

Odvest ćemo i vas.

 

Gdje spavati:

Koralj Sunny Hotel by Valamar 3* – Krk

U suradnji s Valamarom, smještaj je dostupan u hotelu Koralj Sunny. Direktan booking na linku.

Koralj Sunny Hotel by Valamar


Hotel Dražica 3* – Krk

Hotel Dražica 3* u Krku nudi promotivnu cijenu smještaja. Direktan booking na linku.


Šotovento & grad Krk nude velik broj kuća i vila za odmor, kao i apartmana koje možete pronaći na www.booking.com

 

Gdje jesti:

Što to nudi Šotovento? Uh… nudi takvu mrežu staza koja nudi toliko različitih mogućnosti i kombinacija da je projektiranje Epic Rides staze bio koliko zadovoljstvo toliko i izazov.

Ako ste bili na Epic Ridesu u Samoboru ili Gorskom kotaru, ovdje vas očekuje nešto posve drugačije.

Staza kreće iz grada Krka i nakon park kilometara zagrijavanja po cesti i makadamu kreće uspon do mjesta koje se, znakovito, zove Vrh. A onda redom – Brusići, Škrbčići, Pinezići, Žgaljići i Linardići. Tu se spuštamo do mora i malog porata i nastavljamo kroz Brzac, Milohniće i Poljicu do crkve Sv. Apolinara koja se prvi put spominje 1153 godine!

Od crkve imamo i jedan kilometar dugački singletrail, ali bez nagiba i bez ikakvih tehničkih detalja (osim jedne “stepenice”) te nastavljamo nabrajanje i posjećivanje sela: Turčić, Sveti Anton, Sabljići, Strilčići, Kosić, Salatić….

Neposredno prije samog povratka u grad Krk, Epic Rides prolazi kroz stari napušteni Kaštel Salatić koji je, prema predaji, posjedovala bogata krčka plemićka obitelj i kojoj je to bio ladanjski objekt gdje su se plemići odmarali dok su im kmetovi obrađivali zemlju u pitomoj dolini. Zvuči dobro, a još bolje izgleda uživo.

Epic Rides staze nemaju tehnički zahtjevnih dijelova pa će tako biti i ovdje. Makadami, često omeđeni suhozidima, zavojite uske asfaltirane ceste i jedan prekrasni singletrail nešto je što najbolje odgovara na pitanje “kakva je staza?”.

E-bike? Svakako.

EPIC RIDES: 46,2 km / 710 metara uspona / 55 % off road
SHORT: 39,5 km / 530 uspona / 60 % off road

Mjesto okupljanja: Grad Krk (Frankopanska 40)
Vrijeme starta: 10:00

RASPORED DOGAĐANJA:
EPIC RIDES KRK / ŠOTOVENTO, 02.10.2021. (subota)

08:30 – 09:30 Registracija sudionika i podjela startnih paketa
10:00 – 15:00 EPIC RIDES KRK / ŠOTOVENTO
12:00 – 17:00 Snack, pivo, muzika i druženje
18:00 Završetak EPIC RIDES KRK / ŠOTOVENTO

Gdje spavati:

Koralj Sunny Hotel by Valamar 3* – Krk

U suradnji s Valamarom, smještaj je dostupan u hotelu Koralj Sunny. Direktan booking na linku.

Koralj Sunny Hotel by Valamar


Hotel Dražica 3* – Krk

Hotel Dražica 3* u Krku nudi promotivnu cijenu za polupansion u dvokrevetnoj sobi. Direktan booking na linku.


Šotovento & grad Krk nude velik broj kuća i vila za odmor, kao i apartmana koje možete pronaći na www.booking.com

 

Gdje jesti:

Cijena: 175,00 kn

Uključeno u cijenu:

 • nezaboravna Epic Rides vožnja
 • organizacija događanja
 • gpx staze s visinskim profilom staze
 • identifikacijska pločica EPIC RIDES s imenom i brojem
 • Feed zona na stazi (voće, napitci, voda, energetske pločice)
 • Vozilo podrške u slučaju tehničkog kvara ili nemogućnosti nastavka vožnje
 • bidon u startnom paketu
 • besplatni Espresso prije vožnje / i kap mlijeka po želji
 • snack za prezalogajiti nakon vožnje
 • piće po izboru nakon vožnje (pivo, cola, voda, sok)
 • druženje nakon vožnje uz muziku, pivo i dobru vibru

SPONZORI:

POTPORA:

Iskusi i ti EPIC RIDES!

OSIGURAJ SVOJE MJESTO NA VRIJEME