EPIC RIDES PAKLENICA / ZRMANJA

18.05.2024. - 18.05.2024.

Starigrad - Paklenica

Koliko puta si želio/željela biciklom obići Istru, Zagorje, Velebit ili Gorski kotar? Voziti dolinom Gacke? Odvoziti oko Vranskog jezera ili predivnim brežuljcima Međimurja? Jesi li bio/bila na Papuku? Ispedalirao Kopački rit? Vjetar u kosi s pogledom na Korčulu i Mljet vozeći se vinogradima Dingača na Pelješcu? Lika? Dalmatinska Zagora? Ili neka od omiljenih biciklističkih ruta Zagrepčana na Sljemenu ili Samoborskom gorju? Izbor je golem jer svi znamo da je Hrvatska jedna od najljepših zemalja na svijetu. Upoznaj je s nama, upoznaj je biciklom.

Dobrodošli u EPIC RIDES Hrvatska! Dopusti da te odvedemo na najbolje staze od Mure do Visa, od Vukovara do Umaga, od Samobora do Dubrovnika…

ŠTO JE EPIC RIDES?
EPIC RIDES je serija organiziranih biciklističkih događanja kojima ćemo vas provesti najboljim lokacijama i stazama u Hrvatskoj.

KAKVA JE STAZA NA EPIC RIDES?
Epic Rides staza ključni je element ovih događanja. Svaku destinaciju detaljno istražimo i gotovo da nema staze i puta kojime ne prođemo prije nego što kreiramo finalnu stazu.
Kombinirat ćemo sporedne ceste s malo prometa, makadamske i šumske puteve. Bez tehničkih zahtjevnih dijelova i sa zanimljivom okolicom – bila to šuma, polje, selo, grad, more, jezero, planina ili vidikovac. Epic Rides staza nikada kombinirano ne prelazi 50 km i 1.000 metara uspona.

KOLIKO JE STAZA TEŠKA?
Ovisno o lokaciji, ali bit će projektirane da ih se može izvoziti unutar 4 sata za one sporije. Dužina i visina ovisit će o konfiguraciji terena. Neće imati tehničkih dijelova (kao što ste navikli na utrkama) i za izvoziti je bit će sasvim dovoljan Hardtail MTB ili Gravel bicikl.

ORGANIZACIJA?
Kompletna Epic Rides staza je označena!
Sudionici će dobiti i .gpx file staze za navigaciju putem specijaliziranih uređaja ili pametnih telefona, a tijekom cijelog događanja na stazi će biti “support vozila” koja će u svakom trenutku uskočiti u pomoć ako nekome zatreba. Negdje na polovici staze bit će organizirana feed zona. Na startu i cilju čeka vas prostor za druženje i opuštanje. Svi sudionici dobit će startni paket u koji je uključen snack obrok, bidon za piće, tablica s vašim brojem i imenom, bogata feed zona, kava, pivo, sok, rakija…

JE LI TO UTRKA?
EPIC RIDES nije utrka, premda će sudionici imati startni broj (radi sigurnosnih razloga).
Ono što će “podsjećati” na utrku osim toga je zajednički start svih sudionika, feed zona na stazi te visoki nivo sigurnosti i organizacije. No, sam smisao nije utrkivanje već organizirana zajednička vožnja uz vrhunski support organizatora. I pivo u cilju.

ZA KOGA JE EPIC RIDES?
Za bicikliste i one koji se tako osjećaju. I za one koji vole vožnju biciklom, ali se, iz nekog razloga, ne voze baš često. Za one za koje misliš da bi trebali probati, ali se nisu nikad usudili. Jer na EPIC RIDES ruta i vožnje su organizirane i s “full support” s naše strane tijekom cijelog događanja.
Ma za sve ljubitelje bicikala, prirode i socijalizacije bez obzira na dob, spol, fizičku i tehničku sposobnost.

E-BIKE?
Apsolutno. E-bike toplo preporučujemo za sve one koji vole vožnju biciklom, ali nisu skloni patnji ili nemaju dovoljno kondicije.

MOGU LI IZNAJMITI BICIKLE?
Na svakom EPIC RIDES eventu moći ćete iznajmiti E-bike našeg partnera Husqvarne.

ŠTO JOŠ MORAM ZNATI?
Iako ovo nije utrka, cijela organizacija bit će na nivou na koji ste navikli od Adria Bikea. Prema vašim riječima to su: atraktivne staze, pravovremena i točna komunikacija, sigurnost i vrhunska organizacija.

 

PRIJAVITE SE NA EPIC RIDES NEWSLETTER:

Za sve putnike ka moru i Dalmaciji, vjerojatno jedan od najuzbudljivijih trenutaka je onaj kad prođeš tunel Sveti Rok. Temperatura na izlazu iz tunela često skoči i za 10-tak stupnjeva u odnosu na ulaz, a autocesta vijuga kroz impresivni kameni krajolik kojeg su oblikovale olujne i orkanske bure koje se, uglavnom zimi, s Velebita spuštaju ka moru.

S jedne strane veličanstvena planina, s druge strane divlji i privlačan krajolik prošaran mediteranskom crnogoricom, pogled na otoke zadarskog arhipelaga u daljini, dok se autocesta spušta prema Maslenici i otvara predivan pogled na plavo Jadransko more… Ima li inspirativnijeg scenarija za prvi susret s Dalmacijom, jednom od najljepših regija Europe?
Nema.

Mnogi su putnici prošli ovuda i – produžili dalje. No, ova scenografija nije samo kulisa, ovo je jedan od najljepših dijelova Hrvatske koji skriva i otkriva toliko toga što se ne vidi iz auta. A pravi pogled i doživljaj počinje kad se siđe s autoceste i sjedne na bicikl, što nas je inspiriralo da novi Epic Rides iskreiramo upravo ovdje.

Pa krenimo od početka, bez puno priče i teksta jer teško je dočarati prirodne ljepote i atrakcije kroz riječi.
Velebit, Paklenica, Zrmanja, Jadransko more.
Dosta?

Najveća hrvatska planina, jedan od najinteresantnijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, spektakularna rijeka Zrmanja sa svojim nevjerojatnim bojama i kanjonom i plavo, plavo more po kojemu je Hrvatska poznata diljem planete. Sve to je tu, u svega par kvadratnih kilometara, jedno do drugoga, kao društvo u kuhinji na dobrom tulumu.

Ova vrata Dalmacije još uvijek su relativno skrivena i neokaljana i uglavnom ih većina poznaje samo kroz predivne vizure iz sjedišta automobila.

E pa vrijeme je da doživite zemlju Winnetoua i zavičaj Luke Modrića, dom bure, kamena i suživota čovjeka i surove prirode.

Vrijeme je da utonete i osjetite ovu ljepotu. Vrijeme je za još jedan novi Epic Rides.

Dobrodošli na Epic Rides Paklenica – Zrmanja.

Izazovna, sa spektakularnim pogledima, pomalo divlja i impresivna. Ima još koji pridjev?

No, i dalje je to Epic Rides staza koja po svojim “pravilima” koje smo davno napisali nije tehnički zahtjevna, a istovremeno je biciklistički atraktivna i dinamična.

Ok, u Dalmaciji smo, podloga je kamen pa djelomično ima i koji strmiji uspon i poneki dio gdje je voda odnijela cestu, ali sve još uvijek u normalnim okvirima i gabaritima.

 

Staza kreće iz Starigrada, sa same obale mora i odmah nas vodi u unutrašnjost, direktno do ulaza u NP Paklenicu. Biciklom ne možete (a i ne bi imali što) u sam Nacionalni park (to ostavite za dan poslije, pješice), a staza ide uz sam rub Velebita i nacionalnog parka. U idućih 4-5 km doživjet ćete male zaseoke s kamenim kućama leđima okrenutima prema planini, a licem prema moru. Jer ovdje se živjelo upravo u tom nekom skladu s planinom i morem. Nakon par km proći ćemo i ulaz u Malu Paklenicu nakon koje slijedi i najveći uspon na cijelom Epic Ridesu, gdje se penjemo prema najvišoj točki od 210 metara nad morem. Ovaj uspon je u zadnjih 500 metara i strm, mjestimice i po 15%, a nagradit će vas predivnim pogledom s obronaka Velebita koji seže preko Masleničkog ždrila i Ravnih kotara sve do Zadra, Ugljana, Pašmana i ostalih otoka i otočića zadarskog arhipelaga.

Nakon obronaka Velebita spuštamo se u zaleđe. Makadamski putevi, povremeno pravi gravel teren, povremeno malo “drndaviji”, tako je to u Dalmaciji. Prolazimo ispod one iste Dalmatine (autoceste) kojom smo toliko puta prošli i idemo kroz specifičan i jedinstveni krajolik, kamenjar protkan crnogoricom.

Na polovici Epic Rides priče je, kao i uvijek, feed zona. No, ovaj put je na spektakularnom mjestu. Uz sam kanjon Zrmanje, na mjestu koje ste toliko puta vidjeli na razglednicama i u turističkim časopisima, a ako ste i s njemačkog govornog područja i imate preko 30 godina, na mjestu koje je bilo mjesto vaših maštanja u filmovima o Winnetou.

Nakon Zrmanje spuštamo se do Maslenice te se kroz unutrašnjost vraćamo na drugu stranu autoceste. Ovdje vozimo starom magistralom, ali ne onom Jadranskom, već cestom koja je ovdje bila prije nego što je sagrađena Jadranska magistrala. Stižemo i u selo Modrič, jer već cijeli svijet zna da je odavde vjerojatno najpoznatiji Hrvat proteklih godina, Luka Modrić, ali to nije njegov Modrič. Njegov je s mekanim “ć” i ako vas zanima poslat ćemo vam lokaciju njegove kuće koja će vjerojatno za par godina biti turistička atrakcija (a sad je još uvijek ruševina zaostala iz rata).

Povratak je ponovno po zaravni ispod Velebita, kroz Seline pa do Starigrada od kuda smo i krenuli.

EPIC RIDES PAKLENICA / ZRMANJA - staza

EPIC RIDES STAZA:
Dužina: 53,4 km / Uspon: 820 metara / Off road: 62%

SHORT ROUTE:
Dužina: 44,0 km / Uspon: 600 metara / Off road: 64%

EPIC RIDES PAKLENICA / ZRMANJA - profil

NAPOMENA: Epic Rides staza pomno je kreirana uzimajući uvijek u obzir da staza nikada ne prelazi 50 km i 1.000 m visinske (kombinirano). Također, na stazi nema tehnički zahtjevnih dijelova, a ako ih zbog konfiguracije nije moguće izostaviti onda su oni kratki, mogu se prehodati i dodatno su označeni na samoj stazi.

Mjesto okupljanja: Starigrad – Paklenica
Vrijeme starta: 10:30

RASPORED DOGAĐANJA:
EPIC RIDES PAKLENICA / ZRMANJA, 18.05.2024. (subota)

09:00 – 10:00 Registracija sudionika i podjela startnih brojeva
10:30 Start EPIC RIDES PAKLENICA / ZRMANJA
12:30 – 17:00 Snack, pivo, muzika i druženje
17:00 Završetak EPIC RIDES PAKLENICA / ZRMANJA

U suradnji s Bluesun Hotels & Resorts za sudionike EPIC RIDES osigurana je posebna ponuda smještaja u Starigradu-Paklenici po promotivnim cijenama. Promotivne cijene su važeće uz promo kod EPICRIDES za smještaj u terminu 17.-19.05.2024.

Bluesun Holiday Village Alan ***

Bluesun Holiday Village Alan
Hotel Bluesun Holiday Village Alan smješten je kraj plaže, na samo 2 km od Nacionalnog parka Paklenica i Velebita. Jedinstven spoj mora i planine idealan je za sve ljubitelje aktivnog odmora.

Posebna ponuda:

 • 120,00 EUR po sobi (60,00 EUR po osobi) po noćenju u dvokrevetnoj sobi, usluga polupansion (večera / doručak)
 • 102,00 EUR po sobi po noćenju u dvokrevetnoj sobi single use, usluga polupansion (večera / doručak)

*Minimalni boravak: 1 noćenje
*Turistička pristojba je uključena u cijenu.

Rezerviraj uz promo kod EPICRIDES i ostvari posebni popust za sudionike OVDJE.

Camping Paklenica – mobilne kućice ****

Camping Paklenica
Camping Paklenica 4* smješten je kraj plaže u Starigrad-Paklenici, usred bogatog mediteranskog zelenila i samo 2 km od ulaza u Nacionalni park Paklenica.

Posebna ponuda:

 • 90,00 EUR po mobilnoj kućici po noćenju

*Minimalni boravak: 1 noćenje
*Dodatni troškovi (obavezna doplata koja nije uključena u osnovnu cijenu najma mobilne kućice):

 • Završno čišćenje: 35,00 EUR po mobilnoj kućici
 • Prijava po osobi: 1,00 EUR (jednokratno)
 • Turistička pristojba: 1,50 EUR po osobi po noćenju

Rezerviraj uz promo kod EPICRIDES i ostvari posebni popust za sudionike OVDJE.

Early Bird cijena: 33,00 EUR
+7% AvaiBook naknada (2,31 EUR)
*Early Bird cijena vrijedi do popunjenja mjesta po Early Bird cijeni, najkasnije do 06.05.2024. do 23:59 sati.

Redovna cijena: 35,00 EUR
+7% AvaiBook naknada (2,45 EUR)
*Redovna cijena vrijedi do popunjenja mjesta po redovnoj cijeni, najkasnije do 17.05.2024. do 16:00 sati.

Uključeno u cijenu:

 • nezaboravna Epic Rides vožnja
 • organizacija događanja
 • označena staza
 • gpx staze s visinskim profilom staze
 • identifikacijska pločica EPIC RIDES s imenom i brojem
 • Feed zona na stazi (voće, napitci, voda, energetske pločice)
 • Vozilo podrške u slučaju tehničkog kvara ili nemogućnosti nastavka vožnje
 • bidon u startnom paketu
 • besplatni Espresso prije vožnje / i kap mlijeka po želji
 • snack za prezalogajiti nakon vožnje
 • piće po izboru nakon vožnje (pivo, cola, voda, sok)
 • druženje nakon vožnje uz muziku, pivo i dobru vibru

SPONZORI:

POTPORA:

PARTNERI:

Iskusi i ti EPIC RIDES!

OSIGURAJ SVOJE MJESTO NA VRIJEME