EPIC RIDES PAPUK

02.07.2022. - 02.07.2022.

Papuk

Koliko puta si želio/željela biciklom obići Istru, Zagorje, Velebit ili Gorski kotar? Voziti dolinom Gacke? Odvoziti oko Vranskog jezera ili predivnim brežuljcima Međimurja? Jesi li bio/bila na Papuku? Ispedalirao Kopački rit? Vjetar u kosi s pogledom na Korčulu i Mljet vozeći se vinogradima Dingača na Pelješcu? Lika? Dalmatinska Zagora? Ili neka od omiljenih biciklističkih ruta Zagrepčana na Sljemenu ili Samoborskom gorju? Izbor je golem jer svi znamo da je Hrvatska jedna od najljepših zemalja na svijetu. Upoznaj je s nama, upoznaj je biciklom.

Dobrodošli u EPIC RIDES Hrvatska! Dopusti da te odvedemo na najbolje staze od Mure do Visa, od Vukovara do Umaga, od Samobora do Dubrovnika…

ŠTO JE EPIC RIDES?
EPIC RIDES je serija organiziranih biciklističkih događanja kojima ćemo vas provesti najboljim lokacijama i stazama u Hrvatskoj. Krenuli smo 2021. godine i vozimo se dok god nam ne ponestane inspiracije.

KAKVA JE STAZA NA EPIC RIDES?
Mrak. Fantastična. Ujedno i ključni element EPIC RIDES događanja.
Kombinirat ćemo sporedne ceste s malo prometa, makadamske i šumske puteve. Bez tehničkih zahtjevnih dijelova i sa zanimljivom okolicom – bila to šuma, polje, selo, grad, more, jezero, planina ili vidikovac.

KOLIKO JE STAZA TEŠKA?
Ovisno o lokaciji, ali bit će projektirane da ih se može izvoziti unutar 4 sata za one sporije. Dužina i visina ovisit će o konfiguraciji terena. Neće imati tehničkih dijelova (kao što ste navikli na utrkama) i za izvoziti je bit će sasvim dovoljan Hardtail MTB ili Gravel bicikl.

ORGANIZACIJA?
Sudionici EPIC RIDES dobit će Gpx file staze, a kroz stazu ćete osim vlastite navigacije moći koristiti i biciklističkog vodiča, odnosno više njih. Tijekom cijelog događanja na stazi će biti “support vozila” koja će u svakom trenutku uskočiti u pomoć ako nekome zatreba. Negdje na polovici staze bit će organizirana feed zona. Na startu i cilju čeka vas prostor za druženje i opuštanje. Svi sudionici dobit će startni paket u koji je uključen snack obrok, bidon za piće, tablica s vašim brojem i imenom, bogata feed zona, kava, pivo, sok, rakija…

JE LI TO UTRKA?
EPIC RIDES nije utrka, premda će sudionici imati startni broj (radi sigurnosnih razloga).
Ono što će “podsjećati” na utrku osim toga je zajednički start svih sudionika, feed zona na stazi (bolje rečeno OPG zona) te visoki nivo sigurnosti i organizacije. No, sam smisao nije utrkivanje već organizirana zajednička vožnja uz vrhunski support organizatora. I pivo u cilju.

ZA KOGA JE EPIC RIDES?
Za bicikliste i one koji se tako osjećaju. I za one koji vole vožnju biciklom, ali se, iz nekog razloga, ne voze baš često. Za one za koje misliš da bi trebali probati, ali se nisu nikad usudili. Jer na EPIC RIDES ruta i vožnje su organizirane i sa “full support” s naše strane tijekom cijelog događanja.
Ma za sve ljubitelje bicikala, prirode i socijalizacije bez obzira na dob, spol, fizičku i tehničku sposobnost.

E-BIKE?
Apsolutno. E-bike toplo preporučujemo za sve one koji vole vožnju biciklom, ali nisu skloni patnji ili nemaju dovoljno kondicije.

MOGU LI IZNAJMITI BICIKLE?
Na svakom EPIC RIDES eventu moći ćete iznajmiti E-bike našeg partnera Husqvarne.

ŠTO JOŠ MORAM ZNATI?
Iako ovo nije utrka, cijela organizacija bit će na nivou na koji ste navikli od Adria Bikea. Prema vašim riječima to su: atraktivne staze, pravovremena i točna komunikacija, sigurnost i vrhunska organizacija.

KOLIKO TO KOŠTA?
Cijena EPIC RIDES događanja je 185,00 kn.

TKO STOJI IZA SVEGA TOGA?
Adria Bike & Husqvarna. A tko drugi?!

 

PRIJAVITE SE NA EPIC RIDES NEWSLETTER:

Papuk je još je jedna skrivena škrinjica s blagom iz priče “Upoznaj domovinu da bi je više volio”.

Iako ime Papuk većini zvoni kao nešto zanimljivo, poznato i lijepo, kao nešto gdje bi svakako trebalo otići, uglavnom svakodnevica i manjak vremena ostavi ovakve bisere neotkrivene široj populaciji. Što je dobro. Ne moraju svi znati za sve. A za one koji žele znati više, evo par kratkih crtica o novoj Epic Rides destinaciji.

 

Papuk je nekad bio otok. Površinom od oko 350 km2 bio bi među većim hrvatskim otocima, taman negdje na pola puta između Korčule i Brača. No, to je bilo prije 15 milijuna godina, u vrijeme dok je čovjekoliki majmun bio intelektualno dominantna vrsta.

Papuk danas, 15 milijuna godina kasnije, najfascinantnije je geološko područje u Hrvatskoj. Prvi je hrvatski geopark, do te mjere jedinstven da je pod zaštitom UNESCO-a.

15 milijuna godina kasnije, Papuk je područje gdje raste 25% svih vrsta biljaka koje rastu u Hrvatskoj, točnije 1.223 različitih. Jednako posebno u sva 4 godišnja doba.

Papuk ima Geološki park u kojem možete vidjeti, između ostalog, vulkanske stijene.

Na Papuku je jedna od rijetkih prašuma u Hrvatskoj. Predio se zove Sekulinačka planina i u nevjerojatnoj prirodnoj zajednici žive stabla bukve i jele stara preko 150 godina.

Papuk ima zaštićene spomenike prirode i to dva:
Jedno je Stanište Tise koja je gotovo izumrla kao vrsta zbog prekomjerne sječe u 19. i 20. stoljeću.
Drugi spomenik prirode su Stari Hrastovi – dva iznimna primjerka koji su visoki oko 35 metara, a starosti su 430 i 500 godina.

Na Papuku je i nekoliko srednjovjekovnih gradova, a Ružica (ime grada) u blizini Orahovice jedan je od najočuvanijih.

Na južnim obroncima Papuka nalazi se i jedna od najpoznatijih vinskih lokacija u Hrvatskoj, Kutjevo. Ovdje najpoznatija i najbitnija hrvatska sorta bijelog vina, Graševina, daje svoje najbolje rezultate. Lokaliteti kao što su Venje i Mitrovac na samom su rubu parka prirode Papuk.

Park šuma Jankovac s dva jezera, najljepšim planinarskim domom u Hrvatskoj, Jankovačkim slapom i Grofovom stazom još je jedan od jedinstvenih pointova u ovoj predivnoj prirodnoj kreaciji imena Papuk.

Sve to ima Papuk. A od sada će imati i EPIC RIDES.
Zasluženo.

 

GDJE SPAVATI:

Šuma. Priroda. Hlad. Šumski put. Šumska staza. Gravel. Potok. Srna. Zec.

Jankovac je početna točka, najljepši planinarski dom u Hrvatskoj. Sjajno mjesto s očaravajućom prirodom. Hlad, šuma, livada. I 160 parkirnih mjesta.

Krećemo nizbrdo. Ako smetneš s uma da nakon toga ide uspon, 5 km sjajnog asfaltiranog spusta s neprestanim zavojima na uskoj, brzoj cesti odličan je početak vožnje. Potok šušti uz cestu, slap Jankovac uključen u doživljaj.

Uspon, nešto duži, na mjestima i strmiji. Pritom gazimo plitki potok, a makadam šušti pod kotačima. Šuma je sve gušća i sve ljepša. Na 15 km teren se izravnava, plitki pijesak pod kotačima, a priroda očarava.

Šumska staza za jahanje, hodanje i vožnju biciklom. Ide po samom grebenu Papuka i spušta se na južnu stranu ove predivne planine.

Brzi gravel nizbrdo, pa onda opet uspon s južne strane prema najvišoj točki na 760 metara nad morem, pogled prema Zlatnoj dolini i Slavoniji. Završetak je kao i početak. Dugačak i zabavan spust.

Životinje su ovdje pitome, ali neka vas ne iznenadi ako srna iskoči par metara ispred vas. Nema ovdje puno ljudi i prometa i životinje su opuštene.

Duboki hlad krasit će većinu vožnje, no ne i sve. Nakon padalina blatnjavo je, ali općenito računajte na vodu, mokre noge, potoke.

Šuma. Ako ste se ikad željeli voziti po šumi, onda je ovo ta šuma.
Tehnički je staza nezahtjevna, premda je 70% off road.

Epic Rides Papuk.
Malo je tako jednostavnih stvari u životu kao što je vožnja biciklom.

EPIC RIDES PAPUK

EPIC RIDES STAZA:
Dužina: 42,5 km / Uspon: 1.060 metara / Off road 70%

SHORT ROUTE:
Dužina: 29,3 km / Uspon: 770 metara / Off road 65%

EPIC RIDES PAPUK

Mjesto okupljanja: Planinarski dom Jankovac
Vrijeme starta: 10:30

RASPORED DOGAĐANJA:
EPIC RIDES PAPUK, 02.07.2022. (subota)

09:00 – 10:00 Registracija sudionika i podjela startnih paketa
10:30 – 15:00 EPIC RIDES PAPUK
13:00 – 17:00 Snack, pivo, muzika i druženje
18:00 Završetak EPIC RIDES PAPUK

Cijena: 185,00 kn (+5,00 kn Entrio naknada)

Uključeno u cijenu:

 • nezaboravna Epic Rides vožnja
 • organizacija događanja
 • gpx staze s visinskim profilom staze
 • identifikacijska pločica EPIC RIDES s imenom i brojem
 • Feed zona na stazi (voće, napitci, voda, energetske pločice)
 • Vozilo podrške u slučaju tehničkog kvara ili nemogućnosti nastavka vožnje
 • bidon u startnom paketu
 • besplatni Espresso prije vožnje / i kap mlijeka po želji
 • snack za prezalogajiti nakon vožnje
 • piće po izboru nakon vožnje (pivo, cola, voda, sok)
 • druženje nakon vožnje uz muziku, pivo i dobru vibru

SPONZORI:

POTPORA:

Iskusi i ti EPIC RIDES!

OSIGURAJ SVOJE MJESTO NA VRIJEME