KONZUM ROLLER COASTER 2021.

29.08.2021. - 29.08.2021.

ZAGREB

KONZUM ROLLER COASTER 2021.

 

Dobrodošli na KONZUM ROLLER COASTER 2021., biciklističku utrku kakvu je Zagreb čekao i već odavno morao imati.
Idejni začetnik utrke je Vladimir Fumić, proslavljeni hrvatski biciklist koji je ove godine napunio 65 godina i koji je čitav svoj život posvetio biciklizmu. Organizator utrke je jedan od najvećih hrvatskih biciklističkih klubova, BK Dinamo. Ovaj je Dinamo voljen u svim krajevima Lijepe naše.

O UTRCI
Dvije staze, kraća od 107 km i 1.060 visinaca i duža od 157 km i 1.700 uspona vrte se u Fuminoj glavi zadnjih 15 godina. Svaku nedjelju. Krajolik je pitoreskan i prekrasan. Okolica Zagreba, hrpa brežuljaka, predivne zavojite cestice čine ovu utrku izuzetno zanimljivom za sve prave cestovne bicikliste.
Ima dugačkih ravnih dionica, ima strmih uspona i spusteva (takozvanih hupsera), nepreglednih a brzih zavoja i za pobjedu na ovoj utrci trebat će puno više od samo dobrih nogu. Tehnika, taktika, strategija, snaga i izdržljivost. Jaka glava, ali i pametna glava.
Autorska staza nekoga tko je cijeli svoj život posvetio biciklizmu.

O IMENU UTRKE
Znate što je roller coaster? To je onaj vlak u lunaparkovima i zabavnim parkovima što ide gore, dolje, lijevo desno, ponekad napravi i “luping”, a svi koji su u njemu vrište od sreće, adrenalina, straha i uzbuđenja. Zašto se onda ova utrka zove “Roller coaster”? Upravo zato jer su sreća, adrenalin, strah i uzbuđenje prisutni od prvog do zadnjeg kilometra na ovoj stazi koju vam je složio Fuma. Kaj drugo bi i očekivali od njega?
Ok, vlak se u biciklizmu zove peloton, ali to su sad nebitne sitnice.

ROLLER COASTER Zagreb 2021

O KONZUM ROLLER COASTER-u 2021.
Masovne biciklističke utrke biciklista svih razina, izuzetno su popularne širom svijeta. Prihvaćeni naziv za takvu vrstu događanja je “Gran Fondo”, podrijetlom iz Italije od 1970. godine, a na engleski se prevodi kao “Big Ride” (velika vožnja). Definira se kao dugoprugaška vrsta vožnje na cestovnim biciklima gdje se starta masovno, a format omogućuje sudjelovanje vozača svih razina, slično kao u maratonu, gdje se većina sudionika natječe protiv sata umjesto ostalih sudionika.
Gotovo svaki veliki grad u Europi ima svoju Gran Fondo utrku. Zagreb je nema. Fuma si je “zacrtal’ da bu on to u svojoj 65. godini organiziral pa kud puklo da puklo”. Entuzijazam s kojim priča o nekim romantičnim vremenima i utrkama u Zagrebu teško je opisati. Uzbuđenje kad objašnjava “kak je staza zaje… i kak bu se tu vidlelo ‘ko je pravi frajer a ‘ko šminker i salonski biciklist” gotovo mu suze tjera na oči i magli prepoznatljive naočale.
Da, Zagreb zaslužuje takvu utrku. Radi biciklističke povijesti, sadašnjosti i budućnosti biciklizma u metropoli.

O VLADIMIRU FUMIĆU
Fuma ili Vlado živuća je legenda zagrebačkog i hrvatskog biciklizma. Rođen dok je još svijet bio crno-bijeli, davne 1956. godine počeo se baviti biciklizmom tako da se upisao u neki lokalni klub jer je čuo da bi tako mogao dobiti bicikl. 15 puta prvak Jugoslavije, sudionik Olimpijskih igara 1976. godine u Montrealu, a i dan danas drži rekord na 1000 metara na vrijeme.
Sa 28 godina prestaje se aktivno baviti biciklizmom i otvara prvi “pravi” biciklistički servis u Zagrebu. Tih 80-tih godina svi klinci su znali za Fumića – onaj strogi, uvijek pomalo namrgođeni striček sa zmazanim rukama koji popravlja bicikle u Vlaškoj. No, nije Fuma ostao samo na servisu.
Fumina nedjelja je već više od 15 godina organizirana trening vožnja cestovnih biciklista nedjeljom, gdje se gotovo svaki vikend, bez obzira na vremenske uvjete ili godišnje doba, skupi 50 biciklista. Omiljene rute – one koje čine okosnicu Roller Coastera

O ADRIA BIKE-u
Mi smo počašćeni, ponosni i sretni da možemo biti dio ovoga. Imamo nekog iskustva s biciklističkim utrkama i željeli smo staviti se na raspolaganje i pomoći da se organizira prvi biciklistički maraton Konzum Roller Coaster 2021. Zasluge pripadaju Fumi i BK Dinamo.

Lokacija:

ZAGREB / HRVATSKA

Start / Cilj: Zagreb, Sarajevska cesta 6, parkiralište Super Konzuma

Organizator: Biciklistički klub “Dinamo” Zagreb

Maraton je i rekreativnog i natjecateljskog karaktera.

Datum utrke:

29.08.2021.

Start utrke: 10:00
Službeni završetak utrke: 16:00

Podizanje startnih brojeva:

29.08.2021. (nedjelja /  na dan utrke):
07:30 – 09:30 sati – na mjestu starta

Kategorije:

Roller Coaster Zagreb 2021 - kategorije

*Sudionici maratona mlađi od 18 godina moraju biti u pratnji roditelja ili organizirane grupe, a voze isključivo kraću stazu (107 km). Sudionici starosti od 16 do 18 godina, koji posjeduju valjanu licencu HBS ili UCI, također voze samo kraću stazu (107 km).

STAZA ZA VELIKI MARATON – 157 KM:

Zagreb, Mičevec, Velika Mlaka, Hrašće, Dubranec, Opatija, Kravarsko, Hotnja, Pokupsko, Opatija, Dubranec, Gornji Dragonožec, Havidić Selo, Lučelnica, Vukomerić, Petravec, Cerovski Vrh, Lukinić Brdo, Skenderi, Dvoranci, Pisarovina, Gorica Jamnnička, Škare, Kupinečki Kraljevec, Starjak, Brebernica, Donji Dragonožec, Turopoljski Markuševec, Lukavec, Hrašće, Velika Mlaka, Mičevec, Zagreb

ROLLER COASTER 2021 - DUŽA STAZA


STAZA ZA MALI MARATON – 107 KM:

Zagreb, Mičevec, Velika Mlaka, Hrašće, Dubranec, Opatija, Kravarsko, Hotnja, Pokupsko, Opatija, Dubranec, Lukavec, Hrašće, Velika Mlaka, Mičevec, Zagreb

ROLLER COASTER 2021 - KRAĆA STAZA

Zagreb zaslužuje takvu utrku!

OSIGURAJ SVOJE MJESTO NA VRIJEME