HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

28.12.2021

5 GODINA HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIESA

Piše: Hrvoje Šepić, osnivač Adria Bikea i organizator Husqvarna Adria Bike Seriesa

Priča o Seriesu ustvari počinje susretom na jednom božićnom domjenku u Esplanadi 2012. godine. Tamo sam naime bio kao predstavnik sponzora jednog sportskog kolektiva i susreo sam svoju školsku prijateljicu Martinu koja je na istom domjenku bila u istom svojstvu. Nismo se vidjeli godinama i premda je domjenak bio dobar, nama je večer protekla u priči o biciklima, eventima, sponzorstvima, utrkama, biciklističkom turizmu i Južnoafričkoj Republici.

Južnoafričkoj Republici? Da, jer ja sam tada u “fušu” radio biciklistički turizam po hrvatskim otocima i Južnoafrikanci su bili redovni oduševljeni gosti koji su pričali o utrkama, stage racevima i seriesima, a Martina je stjecajem životnih okolnosti provela nekoliko godina života upravo u Južnoafričkoj Republici.

Znali smo oboje koliko je MTB i biciklizam općenito popularan u toj zemlji, prepričavali anegdote iz te daleke zemlje i većina rečenica započinjala je sa “Zamisli…”.

Nepunih 6 mjeseci nakon toga Martinina je firma na prvom Adria Bike Maratonu Plitvice poklonila pobjednici Husqvarna trimer, a njena tvrtka bila nam je sponzor.

Series kakvim ga znamo i poznajemo, u više-manje sličnom obliku, ugledao je svjetlo dana 2017. godine. Imali smo nekog iskustva s organizacijom utrka i htjeli smo napraviti korak više, htjeli smo da biciklizam u Hrvatskoj bude bar malo bliže onim pričama iz Južne Afrike, ili kako je to lijepo pisalo u prezentaciji “… popularizacija MTB-a kao sporta i rekreacije te stvoriti preduvjete da MTB izađe iz marginalne uloge kakvu trenutačno ima u Hrvatskoj”.

Adria Bike Maraton Plitvice, Fužine 2 Sea, Krk ’n’ Roll, Dalmatiner, Helter Skelter & Rab Island Hero trenutačan je popis utrka koje su bile dio Husqvarna Adria Bike Seriesa. Imali smo svoj časopis, svoje manekene, utrke po žegi i vrućini (Dalmatiner, Fužine 2 Sea, Rab Island Hero), ali i one u nemogućim uvjetima (Krk ’n’ Roll 2020), imali smo korona godinu, šampanjce i suze, i kad pogledam sve te fotke vidim samo sretna lica.

Reći ću i to da kao organizator, uvijek prije utrke imam tremu, ne spavam baš najbolje i pokušavam na sve moguće načine odraditi taj posao koji sam si sam odabrao napraviti najbolje što mogu. Želim da se svi koji sudjeluju osjećaju dobrodošlima, da se osjećaju kao cijenjeni biciklisti i kao pobjednici.

Što želim u idućih 5 godina? Prije svega da Series doživi 10. rođendan. U ovim našim uvjetima nije to baš jednostavno. Nadalje, želim da pređe granice Hrvatske. Series utrka u Sloveniji ili Bosni, možda u Italiji ili Austriji, zašto ne? Želim da lokacije i destinacije gdje su utrke Seriesa stanu punim srcem iza tih utrka, jer 500 biciklista koji dođu na utrku su njihovi gosti. I za kraj, vozio bih te utrke i utrkivao se malo za promjenu.

Hvala vam na ovih prvih 5 godina. Hvala vam jer bez vas ne bi bilo ni nas.
Hvala suradnicima, sponzorima i partnerima.
Ajdmo dalje u 6. sezonu!

 

Obavijestite me čim krene 6. sezona Seriesa!