News

25.03.2019

KAKO SE PRIPREMITI ZA (PRVI) MTB MARATON

Dok stojiš u startnom bloku okružen stotinama onih koji se osjećaju isto kao i ti, osjećaj je sveprožimajući. Konačno si tamo gdje se brdski biciklizam zaista događa. No, ne dopusti da taj osjećaj nestane već nekoliko kilometara nakon startnih vrata. Ako si već odlučio doći na MTB maraton, možda nije loša ideja da se i pripremiš. Da ponudiš najbolje od sebe.

OD KUDA POČETI?

Stoga, evo nekoliko generalnih, ali dobronamjernih savjeta kako se pripremiti za MTB maraton. Sve, naravno ovisi od osobe do osobe i cilja kojeg si postaviš. Zato je važno odmah na početku znati što želiš postići i što očekuješ od sebe na utrci. 

Ono što ti svakako može pomoći u ostvarivanju ciljeva jest sljedeće: fizička izdržljivost potrebna da održavaš konstantni tempo tijekom nekoliko sati vožnje bez ulaska u crveno; snaga u nogama potrebna da savladaš više od tisuću metara visinske razlike u jednoj vožnji; sposobnost da bez većih tegoba izdržiš nekoliko sati mišićnog naprezanja u istom, sjedećem položaju; minimalna razina tehničke vještine potrebna da prođeš tehničke dijelove staze bez pretjeranog uzrujavanja.

Brdski biciklizam je društven, ali individualan sport. Od iskusnijih biciklista možeš pokupiti puno dobrih savjeta, no, nitko ne može bolje od tebe znati koji sustav je za tvoj oganizam najprikladniji. Internet je pun raznih programa, sustava i kombinacija treniranja i omogućuje ti da odabereš najbolji za sebe. Velika je razlika, naravno, namjeravaš li na utrci voziti običan ili električni bicikl.

OPREZ - MTB maraton izaziva ozbiljnu ovisnost.

Za početak, dakle, dobro je znati što želiš i što ti treba da to postigneš. U tome se slaže i naš prošlogodišnji Grand Master šampion Peter Vesel. Peter ističe – “ Priprema za maraton zavisi od toga što od samog maratona očekujemo. Na primjer, možda želimo samo poboljšati svoje vrijeme. Nekima je, što posebno cijenim, cilj samo završiti maraton ili odvoziti  maraton sa željom za postizanjem nekog dobrog rezultata. Svi si mi postavljamo različite ciljeve. 

DATA

S tim saznanjem kreni prikupljati sve informacije o utrci do kojih možeš doći. Prouči stazu. Iz visinskog profila izvući ćeš puno podataka koji ti mogu pomoći u pripremi. Gdje su usponi, koliko su dugački, gdje su feed zone, dijelovi za prestizanje, gdje su dijelovi koji ti omogućuju da neopterećeno posegneš za bidonom ili pločicom. 

Na temelju visinskog profila izradi i svoj program treniranja. Podijeli ga u takozvane intervale i treniraj po njima, izmjenjujući intenzivnije i manje intenzivne sekcije uzastopce. Primjerice: ako u profilu prevladavaju dugački usponi, trenirat ćeš uspone slične dužine; ako na stazi postoje dugačke sekvence bez značajnije visinske razlike, ali se konstantno izmjenjuju kraći usponi i spustevi, za te ćeš dijelove uvježbati tijelo da se prilagođava brzim promjenama; ako je staza maratona dugačka 3 sata, trenirat ćeš za vožnju od tri sata… i još malo duže.

Kao optimalno vrijeme fizičke pripreme za MTB maraton uzima se razdoblje od 8 do 12 tjedana. Ako za pripremu raspolažeš s tri mjeseca do utrke, tijekom prvog mjeseca trebalo bi raditi na svojoj temeljnoj izdržljivosti, drugi mjesec prije utrke obično je dobro vrijeme za unaprijeđenje tempa, te nakon što se izgrade izdržljivost i snagu, zadnje tjedne prije utrke iskoristi za kraće, ali intezivnije sekcije kako bi se za na samu utrku sačuvala eksplozivnost u pravim trenucima. Budući da su se prva dva mjeseca provela na dužim vožnjama, sad je vrijeme da se napadnu kraće vožnje na samom pragu vlastitih mogućnosti. To, naravno, ne vrijedi za zadnji tjedan prije utrke. U tome se slaže i naša prošlogodišnja pobjednica Kristina LukačevićZadnji tjedan samo razvrtavanje, hidratacija i puno, puno sna.

Priprema za utrku je posve drugačija za žene. Više o ženskom sudjelovanju na MTB utrkama pročitajte ovdje.

SAN, PUNO SNA

Kad smo već kod sna, izuzetno je važno tijekom cijelog perioda priprema brinuti o kvaliteti sna. Sav tvoj uloženi trud bit će uzalud utrošen ako se tijelo redovito ne odmara. I ne računaj na to da ćeš se naspavati zadnju noć prije utrke. Nećeš. Nervoza, iščekivanje, uzbuđenje, neudoban krevet u smještaju, hrkanje nekog iz tvoje ekipe s kime dijeliš apartman… Ne, ne čekaj zadnju noć da se naspavaš. Uzmi si nekoliko noći prije eventa i pokloni si koji sat sna više nego što je to za tebe inače uobičajeno.

HIDRATACIJA – KLJUČ USPJEHA

Prehrana i hidratacija od krucijalnog su značenja za uspješno dovršavanje maratona. Podaci koje posjeduješ o stazi omogućuju ti detaljno i učinkovito planiranje kada ćeš i što pojesti i popiti. Maraton od tvog tijela zahtijeva nekoliko sati napora. Zato je dobro unaprijed ustanoviti čega tvoj organizam najviše troši pri određenim uvjetima. Vodeći se za tim znat ćeš točno koliko vode, gelova ili energetskih pločica trebaš ponijeti sa sobom. Dobro je znati lokacije feed zona, no feed zone te neće snabdjeti sa svime što ti treba.

To je između ostaloga i etičko pitanje: feed zone su postavljene za SVE natjecatelje i umjesto da trpaš po džepovima SVE što ti se nudi, ostavi malo i za OSTALE. I Peter Vesel ističe sportsku etiku na ovu temu: “ Definitvno je važno da se kroz cijeli maraton pravilno hidratiziramo – pijemo i jedemo. Na sat vremena ja popijem cca 1 bidon vode i jedan energetski gel, a u drugom satu utrke pojedem energetsku pločicu. Usto, zamolio bih sve da ne bacaju smeće u prirodu oko staza. Zbog takvih te stvari, na Cape Epic-u ili Alpen Tour-u, diskvalificiraju iz utrke.” Eto, čuli ste iz usta čovjeka koji je te utrke vozio.

BICIKL, ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ

I konačno, ne dopusti da te bicikl iznevjeri na utrci. Ili bolje rečeno, nemoj ti iznevjeriti njega. Pripremi ga za sve izazove pred koje ga namjeravaš staviti. Ti želiš njegovu maksimalnu efikasnost. I ne želiš trošiti ni svoje, ni tuđe vrijeme, tražeći pomoć na trail-u. Naravno, uvijek će ti netko htjeti pomoći, ovaj sport pun je podrške sa svih strana, ali treniraj što veću samostalnost. Prije starta provjeri gume, kočnice, hidrauliku, lanac, prijenos… sve. I odluči koje ćeš rezervne dijelove i alat ponijeti sa sobom. I naravno, nauči se sitnim popravcima.

To je to. Ovo možda nije pravo mjesto za ulaženje u detalje, ali Adria Bike kao glavni organizator utrka u sklopu Husqvarna Adria Bike Series-a 2019. stoji ti na raspolaganju sa svim informacijama koje bi ti mogle pomoći da se što bolje pripremiš. A sad na posao i vidimo se na utrci.

Više o Husqvarna Adria Bike Series-u 2019. pročitajte ovdje:

HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES 2019.

Više o utrkama Husqvrana Adria Bike Series-a 2019. pročitajte ovdje:

HELTER SKELTER 2019 MTB MARATON

DALMATINER 2019 MTB MARATON

FUŽINE 2 SEA 2019 MTB MARATON

KRK ‘N’ ROLL 2019. MTB MARATON