HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

14.06.2020

MTB MARATON NA KOJEM SU TRAILOVI 50% ZOVE SE HELTER SKELTER


Helter Skelter nije utrka za svakoga tko vozi bicikl. To nije utrka za one koji vole duge balansirane vožnje s laganim usponima i laganim spustevima s vjetrom u kosi. Nije za one koji utabani makadam smatraju brdskim biciklizmom. To nije utrka nakon koje ćete i dalje biti uvjereni da vaš precool single speed rigid bajk ustvari može sve kao i full-suspension bajk. Jer ne može. Helter Skelter nije utrka u kojoj brojke kilometraže i uspona puno govore. Helter Skelter nije utrka u kojoj će pobijediti onaj tko “tuče” najviše watt-a na pedalama. Neće pobijediti niti onaj tko je fantastični tehničar i gotovo ne koristi kočnice na spustu. Neće pobijediti niti onaj tko samo na trenutak izgubi koncentraciju. Helter Skelter traži fizičku snagu, tehniku uspona i spusteva, vrhunski bicikl, hladnu glavu i vruće srce.
Helter skelter utrka je u kojoj ćete shvatiti koliko volite MTB.

Format utrke je MTB multi lap maraton, a natjecatelji biraju voze li jedan ili dva kruga. Nema kompromisa, best of MTB, best of Rabac. Začarni i očaravajući krug dužine 31.5 km i 930 metara uspona, 75% off road, 50% trailovi.

Očekujte vjerojatno najatraktivnijih 31,5 km koje ste vozili.  
Utrka kreće s razine mora. Cvrkut ptica, miris lavande, šum valova.  Rabac je na moru, a istočna obala Istre strma je i pomalo divlja te nakon samo 300 metara krećemo uzbrdo. Kratko i strmo asfaltom pa onda na široki makadam. U idućih 6 kilometara popest ćete se gotovo 400 metara. Uspon je umjeren i ima nekoliko ravnih dijelova ali na sredini slijedi “filter”: dvostruki S zavoj, nagib 15%, duboki i rastresiti “šoder” te prvi ispit tehničke umješnosti i fizičke snage. Premda je “filter” dovoljno širok, odabir prave putanje biti će bitan faktor dobitka ili gubitka vremena na ovom dijelu. Nakon filtera, uspon je lakši a za one koji uspiju i gledati oko sebe, otvaraju se predivni pogledi na Rijeku i Cres. Mali odmor i nešto malo asfalta pa na trail. Prvi trail na utrci nije niti strm niti tehnički težak, ali je uzak i iduća 3 km nećete baš moći preticati sve do uspona na Standar, koji je najviši vrh na stazi na visini od 461 metar nad morem. Pogledi sa Standara oduzimaju dah no ovdje ćete ionako već biti bez daha. Idućih 6 km su nizbrdo. Singlovi, double tracks, nešto malo makadama pa opet singlice. Dobro utabano kamenje, zemlja, kamene ploče, šljunak. Česte promjene podloge i ritma zahtjevat će od vozača koncentraciju. Užitak zajamčen. Za one koji se smatraju mountainbikerima. Oni koji to nisu, shvatit će to vrlo brzo.

Drugi dio staze počinje laganim usponom po finom makadamu koji prelazi u asfalt koji onda prelazi opet u trailove. Nakon uspona do vodotornja, singlicama se ponovno spuštamo prije zadnjeg uspona koji ima nekoliko strmijih dijelova od preko 10%, ali sve po asfaltu. Završetak je spektakularan – 3 km Espresso traila koji je postao zaštitni znak Bike parka u Rapcu. Kakav kraj!  Ali samo za one koji voze 1 krug. Oni jakih nogu, pluća ali i glave idu desno i rade još jedan krug. The best of – dva puta.

Na stazi je 1 feed zona + 2 water pointa + feed zona u cilju. Mjerenje je elektronsko s 4 kontrolne točke.


PRIJAVI SE


ENGLISH VERSION