HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

23.05.2019

OBJAVLJUJEMO STAZE ZA DALMATINER MTB MARATON

Nisu sve utrke jednake i u tome i jest čar cijele priče Husqvarna Adria Bike Series-a. Ako je Helter Skelter bio tehnički zahtjevna, “pimplava” i relativno spora utrka, Dalmatiner, kao druga nova utrka u ovogodišnjem Seriesu, biti će nešto posve drugačije.
Utrka koja će sportsku prednost dati nekim drugim vozačima, utrka koja će otkriti neku drugačiju perspektivu brdskog biciklizma od prve ovogodišnje utrke Series-a ali i od ostalih. No u svakom slučaju, uživat ćete od prvog do zadnjeg kilometra, kao i uvijek.

Hajedemo redom stazu po stazu opisati da vi koji niste nikada vozili Vodice i okolicu dobijete dojam što vas čeka. Želju za povratkom imat ćete sigurno nakon odvožene utrke.

EASY
Pod policijskom pratnjom krećemo svi skupa sa glavnog vodičkog trga, u kontroliranim uvjetima (čitaj biciklijada, parada, defile) i prolazimo kroz centar mjesta praćeni pljeskom i bodrenjem sugrađana kojima smo poremetili subotnje jutro. Vrlo brzo prolazimo ispod magistrale i tu kreće jurnjava. Makadamski putevi, double-singletrailovi, pokoja singlica kroz suhozide i spust u Zaton. Mjesto za kavu na rivi? Svakako ovdje imajte upaljene svoje kamere i telefone jer će vas pogled ostaviti bez daha. Ubrzo će vas bez daha ostaviti kratki ali strmi uspon. I onda je nastavak jurnjave, ravno pa lijevo pa desno, pa gore malo pa dolje malo, pa opet desno-lijevo. Podloga je brza ali se cijelo vrijeme mijenja a završetak je na nadaleko poznatom Orlovom krugu nakon kojeg slijedi spust do startno ciljne ravnine.
Dužina: 35 km / Ukupni uspon: 500 metara

CLASSIC
Krećemo zajedno sa Easy-jem i držimo se u skupini do negdje 23. kilometra gdje se Classic i Epic odvajaju. Utrka sa relativno malo uspona po pređenom kilometru otrkit će vam pravu čar utrkivanja u grupi. Ono što nemojte očekivati su duge, ravne i dosadne dionice. Toga nema. Podloga se stalno mjenja i koristit ćete često kočnice da bi savladali neki zavoj. Pa onda ponovno ubrzanje i hvatanje zavjetrine. Brza vožnja u grupi, na kotaču suparnika, zahtjeva punu koncentraciju a na svoje će doći oni koji fizičku kondiciju smatraju svojom boljom stranom. Ni veća masa vozača (odnosno oni koji su teži) na ovoj utrci neće biti nedostatak. Već dobro zagrijani i na radnoj temperaturi popest ćete se da bi uživali u pogledu na Vransko jezero. Tehnički spust prema jezeru i nakon toga slalom kroz suhozide vraćaju vas nazad prema Vodicama. Nevjerojatna količina zavoja u ritmu lijevo – desno plus pokoja šikana. Orlov krug za kraj.
Dužina: 57 km / Ukupni uspon: 780 metara

EPIC
Epičari taktičari će uživati. Iako nema mnogo uskih dijelova, preticanje će oduzeti dosta vremena a zaostatak u prvih nekoliko kilometara teško će se nadoknađivati s obzirom na konfiguraciju staze. U 84 kilometra relativno skromnih 1.300 metara uspona nikoga neće unaprijed uplašiti. No tempo će mnoge zavarati i pravilna procjena svojih mogućnosti kao i mogućnosti suparnika vodit će do dobrog plasmana. Geografski, Epic staza duboko će ući u Zadarsku županiju (startamo iz Šibensko-kninske) pa će tako ovo biti prva utrka Series-a koja će se voziti u dvije županije. Kao što i dolikuje EPIC stazi, na njenom najudaljenijem dijelu biti će nekoliko izuzetno kamenitih uspona i “drndavih” spusteva, neki od njih nisu do sada voženi i odabir bicikla (full sus ili hardtail) kao i guma te tlaka u njima imat će veliku ulogu u taktičkoj postavci za utrku. Feed zone će biti dobro opskrbljene a u slučaju najave iznimno toplog vremna postavit će se dodatne točke s vodom (water points). Vozit će se na nož, blisko, osjetit ćete dah suparnika cijelu utrku. Mnoge ćete suparnike konačno bolje upoznati. Mnogo bolje. Nije li to divno? Neka igre započnu.
Dužina: 84 km / Ukupni uspon: 1.300 metara

Prijavu za Dalmatiner MTB Maraton možeš napraviti ovdje.

Saznaj više o ostalim utrkama Husqvarna Adria Bike Series-a 2019.:

FUŽINE 2 SEA, FUŽINE 24.08.2019.

KRK ‘N’ ROLL, BAŠKA 12.10.2019.