HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

01.06.2021

OBJAVLJUJEMO STAZE ZA RAB ISLAND HERO 2021.

Ako do sad niste vozili otok Rab, teško ćemo dočarati što vas čeka. Ako jeste i ako vam se svidjelo, onda znajte da dolazite po još bolju dozu biciklističkog užitka. Jer Rab je, barem na biciklu, kao doping. Da ne kažemo kao droga. Nije slučajno slogan otoka Raba “Happy island”. Kako god to tumačili.

Dvije su staze na utrci Rab Island Hero. Nazvali smo ih prema kilometraži pa se tako ona kraća zove HERO 40 a ona duža HERO 65. Staze se odvajaju točno na 36. kilometru pa stoga ovdje obratite pozornost kako bi odvozili stazu koju ste zaželjeli.

Kao i svaki put do sad, na samoj utrci možete odabrati koju stazu želite voziti.

HERO 40

Start je u samom centru grada Raba. Prvih nekoliko stotina metara vozimo se u zatvorenom startu i neposredno prije prvog uspona počinje utrka. Staza na Rabu ima jako puno uskih dijelova gdje pretjecanje neće biti baš najlakša zadaća pa stoga imate prvi uspon od 15% već 800 metara nakon starta. Idućih 3 kilometra vozimo se po panoramskoj cesti, kombinaciji uskog asfalta i makadama, a zatim skrećemo na prvi od nekoliko desetaka zanimljivih singletrailova i spuštamo se prema južnoj strani otoka.

Na otprilike 7. kilometru ulazimo na predivan singletrail uz more koji završava kratkim, ali strmim tehničkim usponom, gdje će samo najbolji ostati na pedalama. Slijedi kilometar jurnjave po gravelu, a onda ulazimo u labirint singletrailova, tehnički jednostavnih koji omogućuju visoke brzinske prosjeke i smiješak od uha do uha. Kombinacije singlica, makadama, nešto malo ceste pa opet puteva i putića idućih gotovo 20 kilometara vodi vas kroz dva zaštićena prirodna područja – Šumu Dundo i Kalifront. Nevjerojatna priroda cijelo vrijeme vožnje u šumi i uz more. Ovdje staza prolazi i u blizini nekoliko FKK plaža pa nastojte biti diskretni i ne remetiti mir ljudi koji nisu navikli da im karavana šarenih, atraktivno odjevenih i nevjerojatno brzih biciklista i biciklistica zuji sa svojim čegrtalicama i kotačima.

Zadnja četvrtina kratke staze nudi još dva uspona te povratak prema Rabu. Na točno 36. kilometru odvajaju se staze – desna ide nazad prema cilju, a lijeva je HERO 65. Neposredno pred odvajanje staza kratak je tehnički singletrail uphill, k tome i vrlo uzak, tako da očekujte moguću gužvu – no sve zajedno dugačko je kojih 25 metara. Zadnjih 4 kilometra panoramska je vožnja, pogodna za razgledavanje ili jurnjavu i ganjanje što bolje pozicije i vremena, ovisno o preferencijama.

Rab Island Hero - staza

HERO 65

Prvih 36 kilometara ova staza dijeli s kraćom, gore opisanom stazom, pa se nećemo ponavljati u tom dijelu. Ono što bi unutar tih prvih 36 kilometara bilo korisno napomenuti je da je staza izrazito raznolika, ima puno malih uspona i spusteva i uskih dijelova gdje promet može usporavati brzinu fizički i tehnički boljih i ambicioznijih biciklista. Imajte to na umu ako ste došli po rezultat, ali imajte na umu da su i vaši konkurenti u istoj situaciji.

Prvih 3,5 kilometara staze nudi priliku za hvatanje dobre pozicije jer ima 400 metara dugi “filter” uspon od 15% te nakon toga široku panoramsku cestu. Prvih 36 kilometara nema preteških tehničkih dijelova, no ima dosta singletrailova koji se mogu voziti prilično brzo te nekoliko “uspornika” gdje će se sigurno stvarati veće ili manje gužve. Neposredno prije odvajanja staza, kratki je tehnički singletrail uspon gdje također može biti prometa.

Nakon odvajanja kreće duga staza koja pokazuje svu raskoš i raznolikost otoka Raba. Penjemo se na Frugu te serijom brzih makadama dolazimo do Premužićeve staze, predivnog panoramskog rocky singletraila koja vas spušta na najpoznatiju Rapsku plažu. Idućih 10-tak kilometara ulazimo u područje Lopara, koji karakterizira pijesak kao podloga i kombinacija zabavnih singlica i sporednih malih cestica. U povratku na rasporedu je još jedan strmi, široki, ali rastresiti uspon, nakon kojeg slijedi 3 km singlice prije završnih 7 km brze i široke makadamske ceste te spust u cilj.

Rab Island Hero - staza

Feed zone su na 21. km i na 44. km te feed zona u cilju.

Stazu su istrasirali članovi kluba BK Mag s Raba uz mentorstvo Pavla Roseta i organizaciju Adria Bikea.

Što god odabrali, koji god motiv vaše vožnje bio, uživat ćete – nema sumnje u to.
Rab Island Hero. Just for one day.

RAB ISLAND HERO 2021. MTB MARATON

ENGLISH VERSION

OSTALE UTRKE:
KRK’N’ROLL 2021. MTB MARATON