HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

10.04.2024

OBJAVLJUJEMO STAZE ZA RAB ISLAND HERO MTB MARATON 2024

Ako do sad niste vozili otok Rab, teško ćemo dočarati što vas čeka. Dosadašnji sudionici ostali su zapanjeni ljepotom otoka, staze i biciklističkim iskustvom na prethodna tri izdanja Rab Island Hero MTB maratona.

Tko je bio – vraća se jer zna da će ga Rab još jednom oduševiti; tko još nije bio – vrijeme je da otkrije najbolje od otoka Raba.

A recept za Rab Island Hero je sljedeći:
BK Mag iz Raba zna svaki kutak svojeg predivnog otoka, Pavao Roset – aktualni izbornik najboljih hrvatskih MTB vozača i višestruki prvak Hrvatske zna podosta o sportu kojim se bavi čitav život, a mi – Adria Bike, bavimo se organizacijom biciklističkih događanja već više od desetljeća.

Rab Island Hero utrka omogućuje dva iskustva, odnosno ima dvije staze – kratka staza je HERO 40, a “puno iskustvo” otoka Raba donosi HERO 70.

HERO 40

39,9 kilometara / 670 metara uspona

Rab Island Hero 2024


Start je u samom centru grada Raba. Prvih nekoliko stotina metara vozimo se u zatvorenom startu i neposredno prije prvog uspona počinje utrka. Staza na Rabu ima jako puno uskih dijelova, gdje pretjecanje neće biti baš najlakša zadaća, pa stoga imate prvi uspon od 15% već 800 metara nakon starta. Idućih 3 kilometra vozimo se po panoramskoj cesti, kombinaciji uskog asfalta i makadama, a zatim skrećemo na prvi od nekoliko desetaka zanimljivih singletrailova i spuštamo se prema južnoj strani otoka.

Na otprilike 7. kilometru ulazimo na predivan singletrail uz more koji završava kratkim, ali strmim tehničkim usponom, gdje će samo najbolji ostati na pedalama. Slijedi kilometar jurnjave po gravelu, a onda ulazimo u labirint singletrailova, tehnički jednostavnih koji omogućuju visoke brzinske prosjeke i smiješak od uha do uha. Kombinacije singlica, makadama, nešto malo ceste pa opet puteva i putića idućih gotovo 20 kilometara vodi vas kroz dva zaštićena prirodna područja – Šumu Dundo i Kalifront. Nevjerojatna priroda cijelo vrijeme vožnje u šumi i uz more.

Ove godine, očekuje vas i nekoliko potpuno novih dijelova koje ekipa iz BK Mag Rab zimi pronalazi i čisti kako bi svake godine bio neki novitet na stazi, pa je tome tako i ove godine.

Zadnja četvrtina kratke staze nudi još dva uspona te povratak prema Rabu. Staze se odvajaju na točno 34,8 kilometara od starta – desna ide nazad prema Rabu i cilju, a lijeva je HERO 70. Neposredno pred odvajanje staza kratak je tehnički singletrail uphill, k tome i vrlo uzak, tako da očekujte moguću gužvu – no sve zajedno dugačko je kojih 25 metara. Zadnjih 4 kilometra panoramska je vožnja, pogodna za razgledavanje ili jurnjavu i ganjanje što bolje pozicije i vremena, ovisno o preferencijama.

HERO 70

68,7 kilometara / 1.290 metara uspona

Rab Island Hero 2024


Prvih 34,8 kilometara ova staza dijeli s kraćom, gore opisanom stazom, pa se nećemo ponavljati u tom dijelu. Ono što bi unutar tih prvih 34,8 kilometara bilo korisno napomenuti je da je staza izrazito raznolika, ima puno malih uspona i spusteva i uskih dijelova gdje promet može usporavati brzinu fizički i tehnički boljih i ambicioznijih biciklista. Imajte to na umu ako ste došli po rezultat, ali imajte na umu da su i vaši konkurenti u istoj situaciji.

Prvih 3,5 kilometara staze nudi priliku za hvatanje dobre pozicije jer ima 400 metara dugi “filter” uspon od 15% te nakon toga široku panoramsku cestu. Početnih 35 kilometara nema preteških tehničkih dijelova, no ima dosta singletrailova koji se mogu voziti prilično brzo te nekoliko “uspornika” gdje će se sigurno stvarati veće ili manje gužve. Neposredno prije odvajanja staza, kratki je tehnički singletrail uspon gdje također može biti prometa.

Nakon odvajanja kreće duga staza koja pokazuje svu raskoš i raznolikost otoka Raba. Penjemo se na Frugu te se nakon serije brzih makadama, ravnih singlica i širokih livada spuštamo prema Loparu po strmom i rastresitom požarnom putu. Na području Lopara u idućih 10-tak kilometara čeka vas drugačija podloga, pretežno pijesak i zemlja i opet gomile singlica, uskih i tehnički nezahtjevnih, ali zabavnih. Lopar završavamo vožnjom po najpoznatijoj rapskoj plaži nakon koje slijedi uspon, a zatim i spust po Premužićevoj stazi u dužini od 5 km. Singletrail koji je izgrađen pred gotovo 90 godina, neprocjenjivo! Završnih 7 km je brza i široka makadamska cesta te spust prema cilju i gradu Rabu.

Feed zone su na 23 km i 44 km, uz dodatna dva water pointa na 34 km i 57 km, plus feed zona u cilju.

Što god odabrali, koji god motiv vaše vožnje bio, uživat ćete – nema sumnje u to.
You could be a hero, just for one day.
Rab Island Hero.

RAB ISLAND HERO 2024. MTB MARATON

>> ENGLISH VERSION <<