News

13.05.2021

OTVOREN PUMPTRACK U DUGOJ RESI

Gradnja pumptrackova u Hrvatskoj u punom je jeku, a sve je veći broj lokalnih zajednica koje prepoznaju potencijal ovakve infrastrukture kojom su oduševljeni rekreativci svih dobnih skupina. Nakon Svete Nedelje i Velike Gorice, od kraja travnja se tako novoizgrađenim asfaltnim pumptrack poligonom može pohvaliti i Duga Resa.

Naš treći Pumptrack u Hrvatskoj proteže se na 737 m2, a sagrađen je u svega 15 radnih dana. Strojevi su iskopali i prerasporedili 235 m3 zemlje, a u izgradnju poligona je utrošeno i 625 m3 šljunka te 63 tone asfalta. Investitor je Grad Duga Resa.

Pumptrack je sagrađen nedaleko od Trga hrvatskih mučenika, pokraj postojećeg sportskog igrališta i postojećeg dječjeg igrališta, čime je Duga Resa proširila svoju sportsko rekreacijsku zonu u centru grada. Točna lokacija Pumptracka je dostupna na linku: https://goo.gl/maps/L7dHWNj6qSEsMDpj8

Pumptrack je otvorio gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, a za program otvorenja angažirali smo profesionalnu ekipu iz Slovenije na čelu s Mihom Glavičem, poznatim BMX vozačem i demonstratorom. No, lokalnim rekreativcima nije trebalo puno demonstracije – poligon je svakodnevno ispunjen biciklistima, rolerima i skateboarderima svih dobnih skupina.

Naši partneri iz Slovenije – tvrtka Alliance ASE iznova je odradila sjajan posao i to u nimalo zavidnim okolnostima vezanim uz poteškoće prelaska granice i situaciju vezanu uz COVID-19.

Sljedeći Pumptrack na redu je u Kutini, gdje se radovi polako bliže kraju i poligon će uskoro službeno biti otvoren.

ŠTO JE PUMPTRACK?


Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično.

Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini pumptrack atraktivnim i drugačijim od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

POVIJEST


Pumptrack poligoni datiraju iz 1970-ih. U to vrijeme su to bile manje verzije BMX staza koje su omogućavale razvoj i sticanje određenih biciklističkih vještina. Pumptrack poligone su preuzeli brdski biciklisti u 90-ima i prilagodili njihovim potrebama. Pumptrack poligoni građeni od zemlje počeli su se širiti svijetom na mnogim javnim površinama, pa i u privatnim dvorištima. Napravljeni od zemlje, ti poligoni su bili dostupni svima, ali su bili pogodni samo za bicikliste. Nisu se mogli voziti po lošem vremenu dok se podloga nije osušila.
Pumptrack poligoni postigli su pravi procvat s asfaltnim premazom. Ima gotovo iste karakteristike kao i beton, ali gradnja je jednostavnija i povoljnija. Od 2015. godine pumptrack poligoni postaju globalni trend na području sportske infrastrukture, osobito se to može uočiti u Sloveniji koja trenutno ima najveći broj pumptracka po glavi stanovnika.

PROJEKTIRANJE I GRADNJA


Dizajn pumptrack poligona prilagođen je glavnoj ciljnoj publici, broju potencijalnih korisnika, raspoloživim resursima i području i terenu na kojem će se poligon nalaziti. Dizajn pumptrack poligona je toliko raznolik da dodatno povećava njihovu atraktivnost jer je svaki pumptrack poligon jedinstven. Pumptrack poligoni se mogu postavljati na malim površinama od 400 m2 nadalje, što omogućava smještaj u urbanim sredinama. S druge strane, takvi poligoni mogu biti postavljeni na površinama od nekoliko tisuća četvornih metara. Manji pumptrack poligoni posebno su pogodni za najmlađe korisnike, veći pumptrack poligoni prikladni su i za starije, iskusnije korisnike kao i za bicikliste i skatere. Prikladna veličina za određenu lokaciju također ovisi o broju potencijalnih korisnika. Najčešći pumptrack poligoni su između 700 i 1000 m2, jer su dovoljno veliki da budu prikladni za starije korisnike i široku paletu sportske opreme.

SIGURNOST


Pumptrack poligoni izgledaju vrlo raznoliko i možda opasno za neke. Međutim, za razliku od prvog dojma, vrlo su sigurni, što u konačnici potvrđuje i certifikat o usklađenosti s europskim standardima za dječja igrališta.

NATJECANJA


Na pumptrack poligonima mogu se organizirati različita događanja i natjecanja. Neki poligoni su posebno dizajnirani za organizaciju natjecanja i omogućuju istodobno utrkivanje dva natjecatelja u oglednom poligonu, u drugim je moguće organizirati natjecanja u vremenskom okviru itd. Zbog popularnosti, natjecanja na Pumptrackovima prepoznata su od strane UCI-ja kao službena sportska disciplina. Kao rezultat toga, državna, europska i svjetska prvenstva također će se održati na pumptrack poligonima.

ŠTO JE POTREBNO DA BI I MOJE MJESTO SAGRADILO PUMPTRACK


Ustvari ne puno toga. Prije svega parcela koja bi trebala biti od 500 m2 na više, idealno da je između 1.000 i 2.000 m2 i da je na ravnoj podlozi. Pored parcele potrebna je politička volja grada ili općine. Visina investicije je od 50.000 EUR + PDV pa naviše i ovisi o veličini samog Pumptracka i dodatnoj opremi (rasvjeta, klupe, koševi za smeće, travnjak i sl.).

Slobodno nas kontaktirajte za prezentaciju i besplatnu ponudu te idejni nacrt na e-mail: office@adriabike.hr