News

10.04.2021

OTVOREN PUMPTRACK U VELIKOJ GORICI

Otvorili smo i završili i drugi Pumptrack u Hrvatskoj, u Velikoj Gorici. Pumptrack u Velikoj Gorici trenutačno je najveći u Hrvatskoj i jedan od najvećih u regiji.
Parcela na kojoj je smješten veličine je 2.000 m2 a sam poligon velične je 1.403 m2. Pumptrack je izgrađen u svega 4 tjedna i utrošeno je oko 1.500 m3 šljunka te 175 tona asfalta. Investitor je Grad Velika Gorica.
Pumptrack se nalazi na raskrižju Avenije Pape Ivana Pavla II i Rakarske ulice, neposredno uz Sportski centar Panadić i Gradsku sportsku dvoranu. Za parkiralište se može koristiti parking dvorane a prilaz Pumptracku je direktno sa biciklističke staze u Rakarskoj ulici.
Točna lokacija Pumptracka je na linku:
https://goo.gl/maps/S3AXksxMXxR6rjJk8

Pumptrack je otvorio gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, a za program otvorenja angažirali smo profesionalnu ekipu iz Slovenije na čelu sa Mihom Glavičem, poznatim BMX vozačem i demonstratorom.

Još i prije samog otvorenja, pa čak i prije dovršetka radova, Pumptrack je bio danima pod “opsadom” djece i malo starijih vozača iz Velike Gorice ali i Zagreba jer Zagreb još uvijek nema svoj Pumptrack pa su mnogi pohrlili isprobati ga.

Naši partneri iz Slovenije, tvrtka Alliance ASE i ovaj puta odradila je sjajan posao i to u nimalo zavidnim okolnostima vezanim uz poteškoće prelaska granice i situaciju vezanu uz Covid 19.

Slijedeći Pumptrack na redu je u Duga Resi čija je izgradnja započela ovaj tjedan i završetak se predviđa za 14 dana.

ŠTO JE PUMPTRACK?


Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično.

Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini pumptrack atraktivnim i drugačijim od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

POVIJEST


Pumptrack poligoni datiraju iz 1970-ih. U to vrijeme su to bile manje verzije BMX staza koje su omogućavale razvoj i sticanje određenih biciklističkih vještina. Pumptrack poligone su preuzeli brdski biciklisti u 90-ima i prilagodili njihovim potrebama. Pumptrack poligoni građeni od zemlje počeli su se širiti svijetom na mnogim javnim površinama, pa i u privatnim dvorištima. Napravljeni od zemlje, ti poligoni su bili dostupni svima, ali su bili pogodni samo za bicikliste. Nisu se mogli voziti po lošem vremenu dok se podloga nije osušila.
Pumptrack poligoni postigli su pravi procvat s asfaltnim premazom. Ima gotovo iste karakteristike kao i beton, ali gradnja je jednostavnija i povoljnija. Od 2015. godine pumptrack poligoni postaju globalni trend na području sportske infrastrukture, osobito se to može uočiti u Sloveniji koja trenutno ima najveći broj pumptracka po glavi stanovnika.

PROJEKTIRANJE I GRADNJA


Dizajn pumptrack poligona prilagođen je glavnoj ciljnoj publici, broju potencijalnih korisnika, raspoloživim resursima i području i terenu na kojem će se poligon nalaziti. Dizajn pumptrack poligona je toliko raznolik da dodatno povećava njihovu atraktivnost jer je svaki pumptrack poligon jedinstven. Pumptrack poligoni se mogu postavljati na malim površinama od 400 m2 nadalje, što omogućava smještaj u urbanim sredinama. S druge strane, takvi poligoni mogu biti postavljeni na površinama od nekoliko tisuća četvornih metara. Manji pumptrack poligoni posebno su pogodni za najmlađe korisnike, veći pumptrack poligoni prikladni su i za starije, iskusnije korisnike kao i za bicikliste i skatere. Prikladna veličina za određenu lokaciju također ovisi o broju potencijalnih korisnika. Najčešći pumptrack poligoni su između 700 i 1000 m2, jer su dovoljno veliki da budu prikladni za starije korisnike i široku paletu sportske opreme.

SIGURNOST


Pumptrack poligoni izgledaju vrlo raznoliko i možda opasno za neke. Međutim, za razliku od prvog dojma, vrlo su sigurni, što u konačnici potvrđuje i certifikat o usklađenosti s europskim standardima za dječja igrališta.

NATJECANJA


Na pumptrack poligonima mogu se organizirati različita događanja i natjecanja. Neki poligoni su posebno dizajnirani za organizaciju natjecanja i omogućuju istodobno utrkivanje dva natjecatelja u oglednom poligonu, u drugim je moguće organizirati natjecanja u vremenskom okviru itd. Zbog popularnosti, natjecanja na Pumptrackovima prepoznata su od strane UCI-ja kao službena sportska disciplina. Kao rezultat toga, državna, europska i svjetska prvenstva također će se održati na pumptrack poligonima.

ŠTO JE POTREBNO DA BI I MOJE MJESTO SAGRADILO PUMPTRACK


Ustvari ne puno toga. Prije svega parcela koja bi trebala biti od 500 m2 na više, idealno da je između 1.000 i 2.000 m2 i da je na ravnoj podlozi. Pored parcele potrebna je politička volja grada ili općine. Visina investicije je od 50.000 EUR + PDV pa naviše i ovisi o veličini samog Pumptracka i dodatnoj opremi (rasvjeta, klupe, koševi za smeće, travnjak i sl.).

Slobodno nas kontaktirajte za prezentaciju i besplatnu ponudu te idejni nacrt na e-mail : office@adriabike.hr