HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

03.04.2019

PREDSTAVLJAMO POBJEDNIKE HUSQVARNA ADRIA BIKE SERISA 2018: PETER VESEL

DOKAZ DA NEOPTEREĆENOST REZULTATIMA DONOSI VELIKE REZULTATE

Peter Vesel, legenda slovenskog biciklizma, redoviti je vozač utrka Husqvarna Adria Bike Series-a u kategoriji Grand Masters. Njegovo nasmijano lice i šareni outfit ne možete promašiti na utrkama. Peter je 2017. bio treći u svojoj kategoriji (iza Lucjana Premrna i Milana Vrbana), no prošlogodišnja pobjeda daje nam za misliti što bi bilo da je i te godine Peter odvozio sve tri utrke Series-a kao što je to učinio 2018. Eto, čak i bez osvojenih bodova na Krku, Peter je bio treći Grand Master 2017. O takvome se asu radi. Pa pročitajmo što on ima za reći o sebi:

1.  Kako ste se navukli na brdski biciklizam? 
Počeo sam sa cestovnim biciklizmom, ali već su dvije – tri vožnje s brdskim biciklom bile dovoljne da upadnem unutra.

2.  Što Vas je privuklo MTB utrkama i kako je to izgledalo na početku?
Početak je bio veoma težak. Sjećam se svoje prve mtb utrke koju sam vozio u Bujama. Dva dana imao sam upalu mišića, sve me boljelo . Osjećao sam se kao da me netko pretukao. Hahaha…

3.  Što Vas je motiviralo u počecima natjecateljske karijere, a što Vas motivira danas?
Od početka mi je bila motivacija da odvozim što više tehničkih detalja i da što manje hodam. Na početku sam bio i previše opterećen s nekim rezultatima i očekivanjima. Ali danas stvarno uživam u mtb maratonima i utrkama općenito i teško me naći bez osmijeha na licu. Volim sa svakime popričati, volim otići na što više maratona, pogotovo na što više etapnih utrka.

4.  Kako izgleda dan u životu brdskog biciklista? 
Mogu reći kako izgleda moj dan. Ustajem u pola 6. Pojedem doručak. Radim, treniram i opet radim do 7-8  navečer. Imam servis kućanskih aparata i pošto nemam zaposlenih cijele dane sam u punom pogonu. Dobra stvar u tome je da si sam određujem radno vrijeme.

5.  Kako se pripremate za utrku?
Mogu otvoreno reći za 2018. godinu – 560 sati treninga i 280.000 metara visinske razlike. Kod prehrane ne kompliciram. Jedam sve što mi skuhaju mama ili supruga. Jedino što ne jedem su mliječni proizvodi, ali to ne smijem od rođenja. Svi mi se smiju, pogotovo konobari, kada naručim pizzu bez sira.

6.  Tijekom svoje natjecateljske karijere ostvarili ste niz vrhunskih rezultata i pobjede na nekima od najznačajnijih svjetskih MTB utrka. Koje rezultate smatrate svojim najvećim osobnim uspjehom i kako je to biti u vrhu svjetske MTB scene?  
Cape Epic u Mix kategoriji, Trans Alp 2017. u Grand Masterima gdje smo bili vrlo visoko po ukupnim rezultatima – mislim da smo bili 17. od 350 timova – zatim pobjeda na Brasil Ride-u… Hm, kako je biti u vrhu? Nikad se nisam osjećeo kao da sam u vrhu. Ja sam isti ja. Ali, u zadnje dvije godine na to me ipak podsjetio Bart Brentjest ( Prvi olimpijski pobjednik u XCO), zvao me da vozimo neke utrke zajedno, ali nikako da nam se termini poslože.

7.  Koja disciplina MTB utrka Vam natjecateljski najviše odgovara i zašto?
Najviše mi odgovaraju etapne utrke. Mislim da sam svaki dan isti, mogu se koncentrirati dan po dan.

8. Kako biste opisali svoje iskustvo na utrkama Husqvarna Adria Bike Series-a?
Utrke Husqvarna Adria bike Series-a su na vrhunskom nivou. Sve se radi kako treba. Staze su super. Društvo, ljudi, ekipa. Stvarno sve za 5.

9. Što biste rekli nekome tko tek razmišlja o tome da se prijavi na utrke Husqvarna Adria Bike Series-a?
Rekao bih mu neka ne razmišlja o tome nego – idi i uživaj! Za to ti ne treba vrhunski carbonski bike i najbolja oprema. Treba ti vrijeme i dobra volja. Jer nije bitno koji si – prvi, drugi ili stopedeseti. To radiš za sebe i za svoju dušu. Taj osjećaj kad pređeš ciljnu ravninu ili odvoziš neki dio staze za koji si mislio da ga nećeš moći, to ne možeš kupiti u dućanu.

10. Koja su Vaša očekivanja od Husqvarna Adria Bike Series-a 2019.?  
Nemam očekivanja jer znam da će sve opet biti super napravljeno. Nadam da ću moći doći na što više utrka Series-a. Prvi dio sezone mi je već jako popunjen – Etapne utrke Ciper Sunshine Cup, Trans Portugal, Trans Alp… Onda su tu još neke XCO utrke i maratoni. Ipak, utrke HABS-a su nešto posebno.

PRIJAVI SE NA UTRKE HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES-a 2019:

HELTER SKELTER MTB MARATON, RABAC / ISTRA 27.04.2019.

DALMATINER MTB MARATON, VODICE / DALMACIJA 15.06.2019.

FUŽINE 2 SEA MTB MARATON, FUŽINE / GORSKI KOTAR 24.08.2019.

KRK’N’ROLL MTB MARATON, BAŠKA / OTOK KRK 12.10.2019.