HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

23.04.2021

STAZE ZA HELTER SKELTER MTB MARATON 2021.

Helter Skelter MTB Maraton u Rapcu poslastica je za svakog ozbiljnog brdskog biciklista. Utrka prepuna singlica, strmih uspona i flow trailova, malo mjesta za odmor i malo mjesta za pretjecanje.

Za 2021 pripremili smo dvije staze i originalno ih nazvali “Duža” i “Kraća”. Obje staze su 100% vozljive, ali nemojte da vas zavaraju brojke kilometraže i uspona – jer kilometri i usponi u Rapcu su krvavo i znojavo zarađeni. Helter Skelter traži fizičku snagu, tehniku uspona i spusteva, vrhunski bicikl, jake noge, jake ruke i, možda najbitnije, jaku glavu.

Kraća staza / 1.001 metar uspona / 31,3 km

Prvi izazov u utrkivanju na Helteru je kako uopće “izaći” iz Rapca. Jer Rabac je na moru, a istočna obala Istre je strma i pomalo divlja. Ovdje imamo dobru vijest – “ispeglan” je makadamski put uzbrdo tako da će ovdje ipak biti lakše nego proteklih godina. No, i dalje na tom usponu ima dijelova od preko 15% uspona, i dalje je to makadam. Za one koji uspiju i gledati oko sebe, otvaraju se predivni pogledi na Rijeku i Cres. Slijedi uspon na Standar pa nakon toga dugački spust, ovoga puta sve do Plomina gdje je prva feed zona. Nakon što ste izbliza vidjeli najvišu građevinu u Hrvatskoj (dimnjak TE Plomin visok 340 metara) slijedi vam dugačak niz uspona i spusteva s naglaskom na uspone. Makadami, singlice, ponešto ceste, trave, zemljanih puteva, još jedan “water point” i finalni spust po Espressu (najpoznatiji singletrail koji je izgrađen upravo za ljubitelje MTB-a), nazad do Rapca.

Bitna napomena: Početak i kraj mjerenja vremena biti će cca. 500 metara od race villagea, tako da ne morate juriti po šetnici kroz pješake i kupače već lagano razvrtiti noge do finalnog cilja. U cilju vas čeka feed zona i navijači. Ups… nema navijača. Utrka je bez gledatelja.

Helter Skelter 2021 - utrka - ruta

Duža staza / 1.605 metara uspona / 62,4 km

Prvih 20 kilometara “Duža” staza dijeli s “Kraćom”. Uspon iz Rapca po fino uređenom makadamu, serija dugačkih spusteva do Plomina, prva Feed zona i uspon nazad prema Labinu po singlicama i putevima te skretanje za Labin. Prolazak kroz sami centar mjesta te zatim u jedan od najatraktivnijih labirinata staza i trailova u Hrvatskoj – Skitaču. Ovdje vam je Pavao Roset (višestruki XCO prvak Hrvatske i aktualni izbornik MTB reprezentacije) iskreirao svojevrsni “The best of Skitača”, prostor koji poznaje kao svoj džep. Očekute pravi cross country, a na vrhu Skitače i turistički pogled na Cres, Lošinj i pola Istre, jer pogled seže od Učke do Pule. Tu je smještena i druga feed zona. Povratak prema Labinu je jednako atraktivan i zahtjevan, a zadnjih 10 kilometara utrke trasu dijelite s vozačima s kraće staze. Espresso za zadnji spust prema Rapcu i evo vas već u cilju.

Na dužoj stazi su 2 feed zone + 2 water pointa + feed zona u cilju.

Bitna napomena: Početak i kraj mjerenja vremena biti će cca. 500 metara od race villagea, tako da ne morate juriti po šetnici kroz pješake i kupače već lagano razvrtiti noge do finalnog cilja. U cilju vas čeka feed zona i navijači. Ups… nema navijača. Utrka je bez gledatelja.

Helter Skelter 2021 - utrka - ruta

HELTER SKELTER 2021. MTB MARATON

ENGLISH VERSION

OSTALE UTRKE:
RAB ISLAND HERO 2021. MTB MARATON
KRK’N’ROLL 2021. MTB MARATON