HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

31.05.2022

OBJAVLJUJEMO STAZE ZA RAB ISLAND HERO MTB MARATON 2022

Ako do sad niste vozili otok Rab, teško ćemo dočarati što vas čeka. Prošlogodišnji sudionici ostali su zapanjeni ljepotom otoka, staze i biciklističkim iskustvom na prvom izdanju Rab Island Hero MTB maratona.

Iako površinom relativno mali, otok Rab nudi fantastičnu mrežu staza, singletrailova i biciklističkog užitka, a posebnost ove utrke je i to što su skrivene staze i puteve ukomponirali u stazu za utrku ljudi koji žive na otoku, članovi biciklističkog kluba BK Mag iz Raba.

Što su vam pripremili za ovu godinu, pročitajte u nastavku.

Dvije su staze na utrci Rab Island Hero. Nazvali smo ih prema kilometraži pa se tako ona kraća zove HERO 40, a ona duža HERO 70.
Staze se odvajaju na točno 36,7 kilometara od starta, pa stoga ovdje obratite pozornost kako biste odvozili stazu koju ste zaželjeli.
Kao i svaki put do sad, na samoj utrci možete odabrati koju stazu želite voziti.

HERO 40

41,6 kilometara / 690 metara uspona

Start je u samom centru grada Raba. Prvih nekoliko stotina metara vozimo se u zatvorenom startu i neposredno prije prvog uspona počinje utrka. Staza na Rabu ima jako puno uskih dijelova, gdje pretjecanje neće biti baš najlakša zadaća, pa stoga imate prvi uspon od 15% već 800 metara nakon starta. Idućih 3 kilometra vozimo se po panoramskoj cesti, kombinaciji uskog asfalta i makadama, a zatim skrećemo na prvi od nekoliko desetaka zanimljivih singletrailova i spuštamo se prema južnoj strani otoka.

Na otprilike 7. kilometru ulazimo na predivan singletrail uz more koji završava kratkim, ali strmim tehničkim usponom, gdje će samo najbolji ostati na pedalama. Slijedi kilometar jurnjave po gravelu, a onda ulazimo u labirint singletrailova, tehnički jednostavnih koji omogućuju visoke brzinske prosjeke i smiješak od uha do uha. Kombinacije singlica, makadama, nešto malo ceste pa opet puteva i putića idućih gotovo 20 kilometara vodi vas kroz dva zaštićena prirodna područja – Šumu Dundo i Kalifront. Nevjerojatna priroda cijelo vrijeme vožnje u šumi i uz more.

Zadnja četvrtina kratke staze nudi još dva uspona te povratak prema Rabu. Staze se odvajaju na točno 36,7 kilometara od starta – desna ide nazad prema Rabu i cilju, a lijeva je HERO 70. Neposredno pred odvajanje staza kratak je tehnički singletrail uphill, k tome i vrlo uzak, tako da očekujte moguću gužvu – no sve zajedno dugačko je kojih 25 metara. Zadnjih 4 kilometra panoramska je vožnja, pogodna za razgledavanje ili jurnjavu i ganjanje što bolje pozicije i vremena, ovisno o preferencijama.

Rab Island Hero 2022 - Hero 40 - kratka staza

HERO 70

69,6 kilometara / 1.250 metara uspona

Prvih 36,7 kilometara ova staza dijeli s kraćom, gore opisanom stazom, pa se nećemo ponavljati u tom dijelu. Ono što bi unutar tih prvih 36,7 kilometara bilo korisno napomenuti je da je staza izrazito raznolika, ima puno malih uspona i spusteva i uskih dijelova gdje promet može usporavati brzinu fizički i tehnički boljih i ambicioznijih biciklista. Imajte to na umu ako ste došli po rezultat, ali imajte na umu da su i vaši konkurenti u istoj situaciji.

Prvih 3,5 kilometara staze nudi priliku za hvatanje dobre pozicije jer ima 400 metara dugi “filter” uspon od 15% te nakon toga široku panoramsku cestu. Prvih 36 kilometara nema preteških tehničkih dijelova, no ima dosta singletrailova koji se mogu voziti prilično brzo te nekoliko “uspornika” gdje će se sigurno stvarati veće ili manje gužve. Neposredno prije odvajanja staza, kratki je tehnički singletrail uspon gdje također može biti prometa.

Nakon odvajanja kreće duga staza koja pokazuje svu raskoš i raznolikost otoka Raba. Penjemo se na Frugu te se nakon serije brzih makadama, ravnih singlica i širokih livada spuštamo prema Loparu po strmom i rastresitom požarnom putu. Na području Lopara u idućih 10-tak kilometara čeka vas drugačija podloga, pretežno pijesak i zemlja i opet gomile singlica, uskih i tehnički nezahtjevnih, ali zabavnih. Lopar završavamo vožnjom po najpoznatijoj rapskoj plaži nakon koje slijedi uspon, a zatim i spust po Premužićevoj stazi u dužini od 5 km. Singletrail koji je izgrađen pred gotovo 90 godina, neprocjenjivo! Završnih 7 km je brza i široka makadamska cesta te spust prema cilju i gradu Rabu.

Feed zone su na 21 km i 45 km, uz dodatna dva water pointa na 36 km i 58 km, plus feed zona u cilju.

Rab Island Hero 2022 - Hero 70 - duga staza

Stazu su istrasirali članovi kluba BK Mag s Raba uz mentorstvo Pavla Roseta i organizaciju Adria Bikea.
Što god odabrali, koji god motiv vaše vožnje bio, uživat ćete – nema sumnje u to.
Rab Island Hero. Just for one day.

RAB ISLAND HERO 2022. MTB MARATON

>> ENGLISH VERSION <<