News

24.06.2022

OTVOREN PUMPTRACK U POREČU – PRVI NA JADRANU!

Ovog je tjedna u Poreču dovršena izgradnja asfaltnog pumptrack poligona – prvog na hrvatskoj obali.

Ovo je osmi asfaltni pumptrack poligon u Hrvatskoj, a nakon kontinentalne Hrvatske je i Istra, kao poznata hrvatska biciklistička destinacija, još jednom prepoznala važnost ulaganja u biciklizam, ali i sportske aktivnosti općenito, jer pumptrack poligon nije namijenjen samo biciklistima, već i zaljubljenicima u role, skateboarde, romobile…

Poligon ukupne površine 902 m2 prvi je ovakve vrste na Jadranu i nalazi se na vrhunskoj lokaciji u Poreču – tik do mora, u sjeni drveća parka pokraj Gradskog kupališta, na zelenoj gradskoj parceli površine čak 52.140 m2. Poligon ima 290 m2 asfaltne površine, u koju je utrošeno oko 70 tona asfalta. Točna lokacija pumptrack poligona je dostupna na linku: https://goo.gl/maps/keUYtCweoV7DMoYc9

Investitor su Grad Poreč i TZ Grada Poreča, a Adria Bike je pumptrack izgradio u suradnji s našim partnerima iz Slovenije – tvrtkom Alliance ASE, specijaliziranom za izgradnju ovakvih poligona.

“Radujemo se otvaranju pumptrack poligona i smatramo to još jednim kapitalnim projektom u smjeru pozicioniranja destinacije kao outdoor friendly. Ovim projektom zaokružujemo investicijski ciklus na pješačko-rekreativnoj zoni Gradskog kupališta, koji smo započeli s gradskom plažom, fitness spravama na otvorenom, najmodernijim dječjim igralištem te pumptrack poligonom. Iskreno se nadamo da će ovaj poligon biti omiljeno okupljalište za mlade”, naveo je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča, naveo je kako je Poreč grad s puno epiteta, ali i istaknuo kako je osobno jako ponosan na činjenicu da je grad za mlade i grad sporta: “Zato se svake godine trudimo, u suradnji s mladima i klubovima uređivati nove sadržaje – igrališta, poligone, teretane na otvorenom i slično. Ulaganje u javne sadržaje ulaganje je u sve generacije, a to je nešto što će nam uvijek biti prioritet. Ove nam je godine na red došao pumptrack, i to prvi na hrvatskoj obali. Ovih nekoliko dana, dok je trajalo uređenje hortikulture, pumptrack je već bio u punom pogonu, zato vjerujem da će ispuniti svoju svrhu i biti mjesto okupljanja, ali i treninga za sve zaljubljenike u biciklizam”. Peršurić je prilikom otvorenja također zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta: od TZ-a, gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav, Biciklističkog kluba Poreč i izvođača radova.

Interes za pumptrack poligonima – atraktivnom, a sigurnom infrastrukturom za rekreaciju svih dobnih skupina, sve je veći. Hrvatska tako slijedi pozitivan primjer zemalja iz susjedstva, poput Slovenije i Austrije, gdje su posljednjih godina izgrađeni deseci ovakvih poligona u kojima uživaju svi – od onih najmlađih do onih koji se i dalje osjećaju dovoljno mladima za osjetiti malo adrenalina.

Asfaltne pumptrack poligone u Hrvatskoj već imaju i Sveta Nedelja, Velika Gorica, Duga Resa, Kutina, Virovitica, Donja Stubica te Dugo Selo.

ŠTO JE PUMPTRACK?


Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično.

Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini pumptrack atraktivnim i drugačijim od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

POVIJEST


Pumptrack poligoni datiraju iz 1970-ih. U to vrijeme su to bile manje verzije BMX staza koje su omogućavale razvoj i sticanje određenih biciklističkih vještina. Pumptrack poligone su preuzeli brdski biciklisti u 90-ima i prilagodili njihovim potrebama. Pumptrack poligoni građeni od zemlje počeli su se širiti svijetom na mnogim javnim površinama, pa i u privatnim dvorištima. Napravljeni od zemlje, ti poligoni su bili dostupni svima, ali su bili pogodni samo za bicikliste. Nisu se mogli voziti po lošem vremenu dok se podloga nije osušila.
Pumptrack poligoni postigli su pravi procvat s asfaltnim premazom. Ima gotovo iste karakteristike kao i beton, ali gradnja je jednostavnija i povoljnija. Od 2015. godine pumptrack poligoni postaju globalni trend na području sportske infrastrukture, osobito se to može uočiti u Sloveniji koja trenutno ima najveći broj pumptracka po glavi stanovnika.

PROJEKTIRANJE I GRADNJA


Dizajn pumptrack poligona prilagođen je glavnoj ciljnoj publici, broju potencijalnih korisnika, raspoloživim resursima i području i terenu na kojem će se poligon nalaziti. Dizajn pumptrack poligona je toliko raznolik da dodatno povećava njihovu atraktivnost jer je svaki pumptrack poligon jedinstven. Pumptrack poligoni se mogu postavljati na malim površinama od 400 m2 nadalje, što omogućava smještaj u urbanim sredinama. S druge strane, takvi poligoni mogu biti postavljeni na površinama od nekoliko tisuća četvornih metara. Manji pumptrack poligoni posebno su pogodni za najmlađe korisnike, veći pumptrack poligoni prikladni su i za starije, iskusnije korisnike kao i za bicikliste i skatere. Prikladna veličina za određenu lokaciju također ovisi o broju potencijalnih korisnika. Najčešći pumptrack poligoni su između 700 i 1000 m2, jer su dovoljno veliki da budu prikladni za starije korisnike i široku paletu sportske opreme.

SIGURNOST


Pumptrack poligoni izgledaju vrlo raznoliko i možda opasno za neke. Međutim, za razliku od prvog dojma, vrlo su sigurni, što u konačnici potvrđuje i certifikat o usklađenosti s europskim standardima za dječja igrališta.

NATJECANJA


Na pumptrack poligonima mogu se organizirati različita događanja i natjecanja. Neki poligoni su posebno dizajnirani za organizaciju natjecanja i omogućuju istodobno utrkivanje dva natjecatelja u oglednom poligonu, u drugim je moguće organizirati natjecanja u vremenskom okviru itd. Zbog popularnosti, natjecanja na Pumptrackovima prepoznata su od strane UCI-ja kao službena sportska disciplina. Kao rezultat toga, državna, europska i svjetska prvenstva također će se održati na pumptrack poligonima.

ŠTO JE POTREBNO DA BI I MOJE MJESTO SAGRADILO PUMPTRACK


Ustvari ne puno toga. Prije svega parcela koja bi trebala biti od 500 m2 na više, idealno da je između 1.000 i 2.000 m2 i da je na ravnoj podlozi. Pored parcele potrebna je politička volja grada ili općine. Visina investicije je od 50.000 EUR + PDV pa naviše i ovisi o veličini samog Pumptracka i dodatnoj opremi (rasvjeta, klupe, koševi za smeće, travnjak i sl.).

Slobodno nas kontaktirajte za prezentaciju i besplatnu ponudu te idejni nacrt na e-mail: office@adriabike.hr