News

21.10.2021

OTVOREN PUMPTRACK U VIROVITICI

Stanovnici Virovitice i okolice već nekoliko tjedana uživaju u novoizgrađenom pumptracku. Poligon je službeno otvoren 12. listopada, no prvi su nestrpljivi znatiželjnici pohrlili na njega čim je gradnja privedena kraju. Iako je pumptrack prava poslastica prvenstveno za bicikliste svih uzrasta, po svoju dozu adrenalina redovito svraćaju i ljubitelji rolanja, skateboarda, romobila…

Pumptrack su otvorili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić. Za atraktivan program otvorenja i ovog puta je bila zaslužna profesionalna ekipa iz Slovenije – Flow Ramps na čelu s Mihom Glavičem, poznatim BMX vozačem i demonstratorom. No, najmlađim zaljubljenicima u dva kotača nije bilo potrebno puno demonstracije – spremno su osvajali uspone i spustove novoizgrađenog pumptracka.

Foto: Kristijan Toplak

Virovitica je peti grad u Hrvatskoj u kojem su se odlučili na izgradnju pumptracka. Gradnja poligona površine 865 m2 na gradskoj parceli površine oko 1.800 m2 započela je 8. rujna, a primopredaja je izvršena 27. rujna 2021. godine, nakon nešto manje od tri tjedna intenzivnih radova.

Investitor je Virovitičko-podravska županija, a projekt je realiziran uz partnerstvo s Gradom Viroviticom i uz potporu Ministarstva turizma i sporta u okviru nacionalnog Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2021. godini. Adria Bike je pumptrack sagradio u suradnji s partnerima iz Slovenije – tvrtkom Alliance ASE, specijaliziranom za izgradnju ovakvih poligona.

Pumptrack je sagrađen nedaleko od nogometnog igrališta i teniskih terena, pokraj multifunkcionalne sportske dvorane, čime je sportsko-rekreacijska zona Virovitice dobila svoje proširenje. Točna lokacija Pumptracka je dostupna na linku: https://goo.gl/maps/W7FQQk8ZaCDkWUGb8

Interes za pumptrack poligonima – atraktivnom, a sigurnom infrastrukturom za rekreaciju svih dobnih skupina, sve je veći. Hrvatska tako slijedi pozitivan primjer zemalja iz susjedstva, poput Slovenije i Austrije, gdje su posljednjih godina izgrađeni deseci ovakvih poligona u kojima uživaju svi – od onih najmlađih do onih koji se i dalje osjećaju dovoljno mladima za osjetiti malo adrenalina.

Uz Viroviticu, pumptrack poligone već imaju i Sveta Nedelja, Velika Gorica, Duga Resa i Kutina. Hrvatska će uskoro dobiti i šesti pumptrack poligon – gradnja u Donjoj Stubici samo što nije započela, a interes su već iskazali i brojne druge lokalne zajednice i gradovi.

ŠTO JE PUMPTRACK?


Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično.

Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini pumptrack atraktivnim i drugačijim od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

POVIJEST


Pumptrack poligoni datiraju iz 1970-ih. U to vrijeme su to bile manje verzije BMX staza koje su omogućavale razvoj i sticanje određenih biciklističkih vještina. Pumptrack poligone su preuzeli brdski biciklisti u 90-ima i prilagodili njihovim potrebama. Pumptrack poligoni građeni od zemlje počeli su se širiti svijetom na mnogim javnim površinama, pa i u privatnim dvorištima. Napravljeni od zemlje, ti poligoni su bili dostupni svima, ali su bili pogodni samo za bicikliste. Nisu se mogli voziti po lošem vremenu dok se podloga nije osušila.
Pumptrack poligoni postigli su pravi procvat s asfaltnim premazom. Ima gotovo iste karakteristike kao i beton, ali gradnja je jednostavnija i povoljnija. Od 2015. godine pumptrack poligoni postaju globalni trend na području sportske infrastrukture, osobito se to može uočiti u Sloveniji koja trenutno ima najveći broj pumptracka po glavi stanovnika.

PROJEKTIRANJE I GRADNJA


Dizajn pumptrack poligona prilagođen je glavnoj ciljnoj publici, broju potencijalnih korisnika, raspoloživim resursima i području i terenu na kojem će se poligon nalaziti. Dizajn pumptrack poligona je toliko raznolik da dodatno povećava njihovu atraktivnost jer je svaki pumptrack poligon jedinstven. Pumptrack poligoni se mogu postavljati na malim površinama od 400 m2 nadalje, što omogućava smještaj u urbanim sredinama. S druge strane, takvi poligoni mogu biti postavljeni na površinama od nekoliko tisuća četvornih metara. Manji pumptrack poligoni posebno su pogodni za najmlađe korisnike, veći pumptrack poligoni prikladni su i za starije, iskusnije korisnike kao i za bicikliste i skatere. Prikladna veličina za određenu lokaciju također ovisi o broju potencijalnih korisnika. Najčešći pumptrack poligoni su između 700 i 1000 m2, jer su dovoljno veliki da budu prikladni za starije korisnike i široku paletu sportske opreme.

SIGURNOST


Pumptrack poligoni izgledaju vrlo raznoliko i možda opasno za neke. Međutim, za razliku od prvog dojma, vrlo su sigurni, što u konačnici potvrđuje i certifikat o usklađenosti s europskim standardima za dječja igrališta.

NATJECANJA


Na pumptrack poligonima mogu se organizirati različita događanja i natjecanja. Neki poligoni su posebno dizajnirani za organizaciju natjecanja i omogućuju istodobno utrkivanje dva natjecatelja u oglednom poligonu, u drugim je moguće organizirati natjecanja u vremenskom okviru itd. Zbog popularnosti, natjecanja na Pumptrackovima prepoznata su od strane UCI-ja kao službena sportska disciplina. Kao rezultat toga, državna, europska i svjetska prvenstva također će se održati na pumptrack poligonima.

ŠTO JE POTREBNO DA BI I MOJE MJESTO SAGRADILO PUMPTRACK


Ustvari ne puno toga. Prije svega parcela koja bi trebala biti od 500 m2 na više, idealno da je između 1.000 i 2.000 m2 i da je na ravnoj podlozi. Pored parcele potrebna je politička volja grada ili općine. Visina investicije je od 50.000 EUR + PDV pa naviše i ovisi o veličini samog Pumptracka i dodatnoj opremi (rasvjeta, klupe, koševi za smeće, travnjak i sl.).

Slobodno nas kontaktirajte za prezentaciju i besplatnu ponudu te idejni nacrt na e-mail: office@adriabike.hr