News

22.03.2023

ZAPOČELA IZGRADNJA PUMPTRACKA U DESINIĆU

Krapinsko-zagorska županija uskoro dobiva još jedan asfaltni pumptrack poligon. U općini Desinić u tijeku je izgradnja pumptrack poligona asfaltne površine 285 m2 te ukupne površine oko 690 m2. Ovo je deseti asfaltni pumptrack poligon u Hrvatskoj.

Poligon se gradi uz nogometno igralište, na općinskoj čestici ukupne površine 5.304 m2, nedaleko od lokalne osnovne škole. Točna lokacija pumptrack poligona je dostupna na linku: https://goo.gl/maps/jo7fc7LJkbfHT9gR9

Investitor je Općina Desinić, a izgradnja se financira sredstvima iz Europskog fonda za ruralni razvoj, u okviru mjere LAG “Zagorje-Sutla” Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

“Cilj projekta je kroz uređenje javne turističke infrastrukture odnosno pumptrack poligona nadopuniti postojeću cikloturističku ponudu Općine Desinić i Krapinsko-zagorske županije. Projekt će doprinijeti unapređenju turističke kvalitete i sadržaja turističkog proizvoda, stvaranju imidža destinacije usmjerene na cikloturiste i zadovoljenje njihovih potreba, razvoju cikloturističke infrastrukture na području Općine Desinić. Realizacijom projekta poboljšati će se životni uvjeti u Općini Desinić, doprinjeti atraktivnostima Općine i njezinom razvojnom potencijalu, potaknuti veći broj stanovnika na zdrav i aktivan način života te proširiti sportsko-rekreativnu ponudu za lokalno stanovništvo, povećati ponudu i zadovoljstvo cikloturista, omogućiti upravljanje cikloturistima”, navode iz Zagorske razvojne agencije.

Adria Bike pumptrack gradi u suradnji s našim partnerima iz Slovenije – tvrtkom Alliance ASE, specijaliziranom za izgradnju ovakvih poligona.

Pumptrack poligon nije namijenjen samo biciklistima, već i zaljubljenicima u role, skateboarde, romobile… Interes za pumptrack poligonima – atraktivnom, a sigurnom infrastrukturom za rekreaciju svih dobnih skupina, sve je veći. Hrvatska tako slijedi pozitivan primjer zemalja iz susjedstva, poput Slovenije i Austrije, gdje su posljednjih godina izgrađeni deseci ovakvih poligona u kojima uživaju svi – od onih najmlađih do onih koji se i dalje osjećaju dovoljno mladima za osjetiti malo adrenalina.

Asfaltne pumptrack poligone u Hrvatskoj već imaju Sveta Nedelja, Velika Gorica, Duga Resa, Kutina, Virovitica, Donja Stubica, Dugo Selo, Poreč i Sveti Ivan Žabno.

ŠTO JE PUMPTRACK?


Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično.

Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini pumptrack atraktivnim i drugačijim od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

POVIJEST


Pumptrack poligoni datiraju iz 1970-ih. U to vrijeme su to bile manje verzije BMX staza koje su omogućavale razvoj i sticanje određenih biciklističkih vještina. Pumptrack poligone su preuzeli brdski biciklisti u 90-ima i prilagodili njihovim potrebama. Pumptrack poligoni građeni od zemlje počeli su se širiti svijetom na mnogim javnim površinama, pa i u privatnim dvorištima. Napravljeni od zemlje, ti poligoni su bili dostupni svima, ali su bili pogodni samo za bicikliste. Nisu se mogli voziti po lošem vremenu dok se podloga nije osušila.
Pumptrack poligoni postigli su pravi procvat s asfaltnim premazom. Ima gotovo iste karakteristike kao i beton, ali gradnja je jednostavnija i povoljnija. Od 2015. godine pumptrack poligoni postaju globalni trend na području sportske infrastrukture, osobito se to može uočiti u Sloveniji koja trenutno ima najveći broj pumptracka po glavi stanovnika.

PROJEKTIRANJE I GRADNJA


Dizajn pumptrack poligona prilagođen je glavnoj ciljnoj publici, broju potencijalnih korisnika, raspoloživim resursima i području i terenu na kojem će se poligon nalaziti. Dizajn pumptrack poligona je toliko raznolik da dodatno povećava njihovu atraktivnost jer je svaki pumptrack poligon jedinstven. Pumptrack poligoni se mogu postavljati na malim površinama od 400 m2 nadalje, što omogućava smještaj u urbanim sredinama. S druge strane, takvi poligoni mogu biti postavljeni na površinama od nekoliko tisuća četvornih metara. Manji pumptrack poligoni posebno su pogodni za najmlađe korisnike, veći pumptrack poligoni prikladni su i za starije, iskusnije korisnike kao i za bicikliste i skatere. Prikladna veličina za određenu lokaciju također ovisi o broju potencijalnih korisnika. Najčešći pumptrack poligoni su između 700 i 1000 m2, jer su dovoljno veliki da budu prikladni za starije korisnike i široku paletu sportske opreme.

SIGURNOST


Pumptrack poligoni izgledaju vrlo raznoliko i možda opasno za neke. Međutim, za razliku od prvog dojma, vrlo su sigurni, što u konačnici potvrđuje i certifikat o usklađenosti s europskim standardima za dječja igrališta.

NATJECANJA


Na pumptrack poligonima mogu se organizirati različita događanja i natjecanja. Neki poligoni su posebno dizajnirani za organizaciju natjecanja i omogućuju istodobno utrkivanje dva natjecatelja u oglednom poligonu, u drugim je moguće organizirati natjecanja u vremenskom okviru itd. Zbog popularnosti, natjecanja na Pumptrackovima prepoznata su od strane UCI-ja kao službena sportska disciplina. Kao rezultat toga, državna, europska i svjetska prvenstva također će se održati na pumptrack poligonima.

ŠTO JE POTREBNO DA BI I MOJE MJESTO SAGRADILO PUMPTRACK


Ustvari ne puno toga. Prije svega parcela koja bi trebala biti od 500 m2 na više, idealno da je između 1.000 i 2.000 m2 i da je na ravnoj podlozi. Pored parcele potrebna je politička volja grada ili općine. Visina investicije je od 50.000 EUR + PDV pa naviše i ovisi o veličini samog Pumptracka i dodatnoj opremi (rasvjeta, klupe, koševi za smeće, travnjak i sl.).

Slobodno nas kontaktirajte za prezentaciju i besplatnu ponudu te idejni nacrt na e-mail: office@adriabike.hr