HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

14.03.2019

Objavljujemo staze za Helter Skelter MTB Maraton 2019

Čast otvaranja nove sezone Husqvarna Adria Bike Series-a pripala je novoj utrci u kalendaru znamenitog naziva Helter Skelter čiji je start na rasporedu u Rapcu 27.04.2019.
Kao i sve utrke unutar Series-a, i ova nudi 3 staze različitih dužine, a samu stazu birate na utrci.

Nakon detaljnog skeniranja terena možemo slobodno ustvrditi da će ovo biti vjerojatno najatraktivnija MTB utrka koju smo organizirali do sada. Teren bi mogli opisati kao zanimljiv, zahtjevan, izazovan, ali vozljiv i brutalno atraktivan.

Koju god stazu odabrali čeka vas nevjerojatan broj singlica, poljskih puteva, atraktivnih pogleda, sve vrste podloga – od rasutog kamenja, zemlje, vode, tu i tamo vjerojatno i blata, a vaše tijelo će cijeniti one kratke dijelove asfalta i makadama. Na Epicu i Classicu preko 50% staze su singletrailovi !

Pa krenimo redom:

EASY

Za ovu priliku preimenovali smo ga u NOT SO EASY.
Rabac je na moru. Da bi doživjeli vrhunski MTB morate se popesti iz Rapca na brdo. Nakon dugačkog i strmog uspona po asfaltu (najbrži i vjerujte najbezbolniji put do “igrališta”) staza prelazi u kratki tehnički singletrail uspon (?). Za one slabije kondicije ovo će biti period psovanja no ono što slijedi brzo će potisnuti u zaborav muku na usponu. A slijedi kombinacija dugih, brzih, zanimljivih, ali ne tehnički prezahtjevnih singlica, pa malo makadama, pa malo singlica, pa malo gore, malo dolje, pa selo, kuća, polje, pa opet singlica i na kraju spust nazad u Rabac koji završava na bike trail centru. Pravi MTB u malom formatu. A otrov se čuva u malim bočicama.

Dužina: 26 km / ukupni uspon: 700 m / asfalt: 19% / makadam: 36% / trail: 45%

CLASSIC

Masterpiece. Kad jednom uđete u cilj nećete skidati osmijeh s lica. Ako će vam biti do smijeha. Prvi dio je jednak kao i na EASY-ju, strmi, dugački uspon po asfaltu pa onda kratki tečaj tehničkog uspona po singletrailu i onda kreće Helter Skelter – kombinacija dugačkih single spusteva i začas smo do grada Labina. Tu staza skreće u šumu i kroz razne planinarsko-šumske puteve, opet malo gore i malo dolje, ide prema moru gdje nas čeka 5 kilometara ravne singlice po morskoj obali. I džungla. Na feed zoni će biti banane. Da obala Istre može biti strma saznat ćete uskoro. Prema cilju utrka će malo ubrzati, imat ćete možda i vremena za popiti koji gutljaj vode. Spust u Rabac je brz za one koji znaju i mogu. Bike park na kraju same utrke prilika je da pokažete gledateljima koliko ste vješti u upravljanju biciklom.

Dužina: 46 km / ukupni uspon: 1.240 m / asfalt: 26% / makadam: 18% / trail: 56%

EPIC

Iako kraća od npr. Fužina i sa manje visinske razlike, sumjamo da će pobjednik doći u cilj ispod 3 i pol sata (FUŽINE 2 SEA 2018: 78 km, 2.100 m visinske, vrijeme pobjednika: 3:11:36, Lenart Noč, Slovenija). Utrka kreće zajedno s ostalim stazama (CLASSIC i EASY) i prvi “filter” je dugački uspon po asfaltu. Nakon toga je kratki tehnički uspon po singletrailu, mjesto gdje nema preticanja pa ako želite izbjeći gužvu mislite na to na vrijeme. Nakon toga kreće jurnjava idućih 60 kilometara i konstantno izmjenjivanje podloge, uspona i spusteva, tehničkog i manje tehničkog terena, a jedino čega ima vrlo malo je mjesta za opuštanje i odmor. Neopreznost i gubitak koncentracije se kažnjava gubitkom pozicije. Na Epicu su 3 feed zone + 1 water point + feed zona u cilju. Završetak je kroz bike skill park gdje će oduševljeno mnoštvo pozdraviti pobjednike.

Dužina: 66 km / ukupni uspon: 1.600 m / asfalt: 18% / makadam: 27% / trail: 55%

Prijavu za Helter Skelter MTB Maraton možeš napraviti ovdje.

Saznaj više o ostalim utrkama Husqvarna Adria Bike Series-a 2019.:

DALMATINER MTB MARATON, VODICE 15.06.2019.

FUŽINE 2 SEA, FUŽINE 24.08.2019.

KRK ‘N’ ROLL 12.10.2019.