ISTRIA MTB STAGE RACE

23.02.2023

ZAŠTO JE MTB ETAPNA UTRKA JEDINSTVENO ISKUSTVO?

MTB etapna utrka vjerojatno je najbolje iskustvo koje jedan ozbiljan brdski biciklist može doživjeti u ovom predivnom sportu. Iako se na prvu može činiti da je MTB etapna utrka jednostavno zbroj više jednodnevnih utrka, iskustvo sudjelovanja na ovakvoj utrci potpuno je drugi nivo natjecanja, osjećaja i strasti.

Prije svega, utrkivanje na etapnoj MTB utrci je ozbiljan izazov za svakog brdskog biciklista.

MTB etapna utrka vjerojatno je najbolje iskustvo koje jedan ozbiljan brdski biciklist može doživjeti u ovom predivnom sportu.


Krenimo redom. Staze. Zahtjevan teren i dugačke etape često dolaze u kombinaciji. Zbog toga na utrci možete očekivati: tehnički zahtjevne dionica, strme uspona i spusteve, prelaske preko rijeka, vožnje gustim šumama, močvarnim terenima ili pak kamenjarima. Ali isto tako naići ćete i na uske uspavane cestice i vijugave puteljke. Prolazit ćete kroz skrivena naselja i otkrivati neka posebna mjesta i lokacije.

Tu dolazimo do sljedećeg. Lokacije.
Etapne MTB utrke gotovo uvijek se održavaju na prekrasnim lokacijama, vrlo često popularnim turističkim destinacijama i gotovo da nema boljeg načina nego stvarno doživjeti duh mjesta i stanovništva kao kroz etapnu MTB utrku. Ti i tvoj partner na trenutak ćete dignuti pogled i vidjeti ono što ste godinama gledali na razglednicama i turističkim portalima.


Kad smo već spomenuli tebe i tvog partnera, još jedna bitna posebnost MTB etapne utrke je natjecanje u parovima kao što je i slučaj na Istria MTB stage race. To stvara dodatnu dimenziju cijelog iskustva odlaska i sudjelovanja na etapnoj utrci: od zajedničkog planiranja i treniranja prije utrke do stvaranja ravnoteže između brige o vlastitom rezultatu i podrške partneru u timu. Timska dinamika vjerojatno je jedan od ključnih elemenata u nastupu i postignuti rezultat na utrci posljedica je upravo timskog rada. Zajednički nastup učvršćuje prijateljstva, veze i odnose članova tima i zasigurno ostaje kao jedno od najupečatljivijih životnih iskustava.

Posebno zanimljiv segment na etapnim utrkama je taktika unutar timova. Višednevno natjecanje samo po sebi daje više mogućnosti za razvoj taktike. Svaka etapa je i fizički i tehnički drugačija, a strategija je potrebna kako za pojedinačne etape, tako i za cijelu utrku.

Novost na Istria MTB stage raceu su i segmenti oko feed zone gdje se ne mjeri vrijeme i gdje natjecatelji imaju malo slobodnog vremena za predahnuti i razmijenit koju riječ s partnerom, suparnikom ili svojim pratiocima. Možda i dogovoriti neku novu taktiku.

Ono što će vam svatko tko je barem jednom sudjelovao na etapnoj MTB utrci ispričati je jedinstvena atmosfera na ovakvim događanjima. Sudionici dijele zajedničku ljubav prema biciklizmu, utrkivanju i pustolovini. Tu natjecatelji redovito razmjenjuju savjete, pomažu jedni drugima i slave uspjeh zajedno. Na etapnim utrkama u pravilu sudjeluju natjecatelji iz cijelog svijeta i upoznavanje istomišljenika sa iz svih krajeva svijeta daje dodatnu dimenziju.


Konačno, ali ne manje bitno, etapna MTB utrka je kombinacija ljubavi prema biciklu, utrkivanju i otkrivanju novih destinacija. Tako je možda jedan član obitelji strastveni brdski biciklist koji će svoje afinitete pronaći u samoj utrci, dok će ostali članovi obitelji ili prijatelji istražiti Istru uzduž i poprijeko i osjetiti lokalnu kulturu, gastronomiju i predivne vizure Istre.

Termin Istria MTB stage race je ove jeseni, 21. – 23.09.2023., u vrijeme dok su dani još uvijek topli, ali ne pretopli. U vrijeme kad je kupališna sezona još u punom jeku, u vrijeme kad su boje najšarenije, a mirisi najintenzivniji. U vrijeme kad je berba grožđa.

Istra je uvijek dobra ideja.

MTB stage race u Istri je utrka koju ne propušta nitko kome je MTB strast.

Vidimo se.