HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

25.03.2022

OBJAVLJUJEMO STAZE ZA HELTER SKELTER MTB MARATON 2022

Helter Skelter MTB maraton poslastica je za svakog ozbiljnog brdskog biciklista. Dokazao je to u prethodna 3 izdanja uz gotovo 1.000 biciklista iz 12 zemalja koji su do sad nastupili na utrci.

Prve utrke sezone su odrađene, vrijeme je za pokazivanje stvarne forme za 2022. Strma obala Istre, vrhunska organizacija i tradicionalno jaka konkurencija garantiraju vrhunski MTB događaj u Rapcu.

A kakve vas staze čekaju ove godine pročitajte u nastavku.

HELTER 35

31 kilometar / 1.000 metara uspona


Utrka kreće s razine mora. Par sto metara zatvorene vožnje krećemo uzbrdo, u idućih 6 km gotovo 400 metara uspona u komadu. Uspon je po makadamu i uglavnom je umjeren s par ravnih “stepenica”, ali negdje na sredini slijedi “filter”: dvostruki S zavoj, nagib 20%. Prošle godine makadam je obnovljen tako da trakcija ne bi trebala biti problem, ali linija putanje i moguća gužva u prometu mogu poremetiti planove za postolje. Slijedi uspon na Standar pa nakon toga dugački spust, ovoga puta sve do Plomina gdje je prva feed zona. Nakon što ste izbliza vidjeli najvišu građevinu u Hrvatskoj (dimnjak TE Plomin visok 340 metara), slijedi vam dugačak niz uspona i spusteva, s naglaskom na uspone. Makadami, singlice, ponešto ceste, trave, zemljanih puteva, još jedan “water point” i finalni spust po Espressu (najpoznatiji singletrail koji je izgrađen upravo za ljubitelje MTB-a), nazad do Rapca.

Feed zona je na 13,5 km, razdvajanje staza na 21,2 km (pazite da ne promašite stazu, pratite znakove i ljude na raskrižjima), water point na 22,1 km.

Naoko kratka, ali opaka staza sa svim detaljima potrebnima za vrhunski doživljaj utrkivanja u Rapcu.

Helter Skelter MTB Maraton Rabac

SKELTER 65

67 kilometara / 2.075 metara uspona


Ove godine kreirali smo potpuno novu dugačku stazu, neznatno veće kilometraže, ali značajnijeg povećanja uspona, pa smo tako po prvi puta prešli magičnu granicu od 2.000 metara uspona, točnije 2.075. Stazu potpisuje Pavao Roset i rezultat je biciklističkog iskustva, poznavanja domaćeg terena i razgovora s prošlogodišnjim sudionicima koji su tražili, između ostaloga, dodatni izazov u ovom dijelu sezone.

Centralna misao i ideja kreacije ove staze bilo je omogućiti raznolikim vozačima da imaju svoj dio staze u kojem mogu dati najbolje od sebe u nekom svom “specijalističkom” segmentu. Tako na ovoj stazi imamo gotovo sve – dugačke brze makadamske dionice (pogled na Kvarner gratis), strme okomite uspone, strme i tehnički zahtjevne (ali 100% vozljive) singletrailove, asfaltne dionice za odmor ruku i hlađenje diskova, brze flow trailove… sve što bi jedna staza s potpisom i trebala imati. Staza je vozljiva u punoj svojoj dužini, bar što se tiče tehničke strane. Za fizičko stanje i formu ne odgovaramo.

Ideja je bila da jednostavno ne znaš gdje će te s leđa netko zaskočiti jer mu je baš bila dionica po ukusu. Sa 8 većih i manjih uspona i odmah nakon vrha jurnjave nizbrdo, različitih podloga koje zahtijevaju različitu tehniku uspona i spusta, na Helter Skelteru ove godine bit će teže dočepati se pobjede nego ikad.

No, Helter Skelter ionako nikad nije bila utrke za alibi vozače.

Feed zone su na: 13,5 & 45,5 km
Razdvajanje staza: na 21,2 km (pazite da ne promašite željenu stazu, pratite znakove i ljude na raskrižjima).
Water points: 28,5 & 57,9 km

Helter Skelter MTB Maraton Rabac

HELTER SKELTER 2022. MTB MARATON

>> ENGLISH VERSION <<

OSTALE UTRKE:
RAB ISLAND HERO 2022. MTB MARATON
KRK ’N’ ROLL 2022. MTB MARATON