HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES

09.10.2022

POVIJEST KRK ‘N’ ROLL MTB MARATONA

Prošlogodišnji Krk ‘n’ Roll bio je jubilarno, 5. izdanje. U tih proteklih pet godina skupilo se mnogo sportskih uspjeha, lijepih uspomena, anegdota… a nastavljamo ih skupljati i u 6. sezoni – jer 15.10.2022. se Krk ‘n’ Roll ponovno vraća u Bašku!

A evo kako je 2017. godine sve počelo…

Baška je i prije prvog izdanja Krk ‘n’ Rolla bila destinacija u kojoj smo voljeli raditi: 4 Islands MTB stage race te je godine startao po treći put iz Baške, a na netom pokrenutom Baška Outdoor Festivalu sudjelovali smo dvije godine zaredom s projektom ženskog MTB kampa.

Te iste 2017. godine zaživjelo je prvo izdanje Husqvarna Adria Bike Seriesa, koji je pored Adria Bike Maratona na Plitvicama i maratona Fužine 2 Sea trebao i treću utrku u Seriesu.

Tako je nastao Krk ‘n’ Roll.

2017. godine na prvom izdanju Krk ‘n’ Rolla startalo je 377 natjecatelja i natjecateljica. Vremenske prilike bile su povoljne, sunčano i bez vjetra, idealni ranojesenski vikend na kraju biciklističke sezone. Rezultata se možete prisjetiti OVDJE.

Krk 'n' Roll MTB maraton

Već prvo izdanje Krk ‘n’ Rolla dalo je naslutiti da će ova utrka biti jedna od najposjećenijih i najatraktivnijih utrka unutar Husqvarna Adria Bike Seriesa.

Krk ‘n’ Roll 2018. startalo je 445 sudionika, vrijeme je i ovaj puta bilo lijepo i ugodno, štoviše vrlo toplo za taj dio godine, pa je ovo izdanje obilježilo masovno kupanje nakon utrke. Baška Outdoor Festival s uključivanjem Krk ‘n’ Rolla u program naglo je narastao, a popodnevne i večernje sata ispunile su žive svirke i nastupi DJ-a.

2018. godina bila je pravi uvod za spektakl koji nas je čekao u narednoj godini. Rezultata Krk ‘n’ Roll 2018. MTB maratona se možete prisjetiti OVDJE.

Krk 'n' Roll MTB maraton

Godina je 2019., svijet je upoznao Gretu Thunberg, katedrala Notre-Dame u Parizu izgorjela je u požaru, a Donald Trump posjetio je Sjevernu Koreju. Negdje na samom kraju te 2019. godine vijest o nekom nepoznatom virusu u Kini sramežljivo se provlačila kroz medije. Zadnja pred-pandemijska godina bila je i dosadašnji vrhunac Baška Outdoor Festivala i Krk ‘n’ Roll MTB maratona.

DJ-i, živa svirka Elementala, preko 500 prijavljenih natjecatelja na Krk ‘n’ Roll MTB maratonu i opet krasno i sunčano, premda prilično vjetrovito vrijeme.

Na stazi se vodila nesmiljena borba za titulu pobjednika i na svim stazama i u svim kategorijama bila je strašna konkurencija za slatki okus kraja sezone. Rezultata se možete prisjetiti OVDJE.

Krk 'n' Roll MTB maraton

2020. bila je po svemu posebna godina koju se neće pamtiti po dobrome. Javna okupljanja i velika događanja, a tako i organizacija utrka, dobili su novu dimenziju kompleksnosti i neizvjesnosti pa se tako do samo mjesec dana prije utrke nije znalo hoće li je uopće i biti.

3 tjedna prije održavanja utrke susjedne države zatvorile su granice pa je tako Krk ‘n’ Roll 2020. bio isključivo utrka za hrvatske natjecatelje.

Da bi Krk ‘n’ Roll 2020. mogao biti zaista posebno izdanje, pokazao je nalet bure večer ranije, koji je pokosio i polomio sve što su vjerni nam sponzori postavili u Race Villageu.

Jutro nije ponudilo bolju sliku, naprotiv. 7 stupnjeva Celzijusa, jaka kiša i k tome jaka bura, doveli su održavanje utrke na rub regularnosti.

No, kad smo 10 minuta do starta vidjeli kako na jakoj kiši i vjetru 134 natjecatelja mirno i staloženo stoje u startnoj ravnini, tad nam je zaista bilo jasno s kime imamo posla.

Tijekom cijele utrke vremenske prilike su bile zaista ekstremne. Na Mjesečevoj površini bura je na udare bila 80 km/h, a sve to praćeno konstantnom jakom kišom i temperaturom od 5 stupnjeva.

Svih 134 natjecatelja završilo je utrku. Neki nisu govorili od hladnoće, neki su drhtali, neki su tvrdili da je ovo najbolje biciklističko iskustvo kojeg su imali, neki su samo šutjeli. Taman kad je prošlo proglašenje pobjednika, vjetar se potpuno smirio, kiša je stala, oblaci se razišli i zasjalo je sunce.

Te 2020. godine svi koji su startali bili su pobjednici. Rezultata se možete prisjetiti OVDJE.

Krk 'n' Roll MTB maraton

Ni jubilarno 5. izdanje Krk ‘n’ Roll MTB maratona, održano 2021. godine, nije moglo proći bez neumorne bure. Poluoblačno jesensko jutro osvanulo je s temperaturom od svega 11 stupnjeva i žestokim udarima vjetra.

Takvo tmurno i prohladno vrijeme neke je posve iznenadilo, jer kako su kroz smijeh rekli – pratili su cijelog tjedna krivu prognozu, onu znatno južniju – za Bašku Vodu. No, bar su se na utrci pojavili na točnoj lokaciji, a Baška na otoku Krku spremno je na startu dočekala oko 400 biciklista željnih jurnjave najboljim MTB stazama koje ova prekrasna destinacija pruža.

Kako je dan odmicao, sunce i dobro raspoloženje zagrijavali su atmosferu u ciljnoj ravnini, u koju su natjecatelji redom stizali ozarenih lica. Jer uživanje u vrhunskim stazama nije omela ni bura koja ih je propuhala. I jer je nakon uspješno završene utrke slijedilo ono što je tijekom korona lockdowna svima toliko nedostajalo: druženje i zabava.

Rezultata 5. izdanja Krk ‘n’ Roll MTB maratona se možete prisjetiti OVDJE.

Krk 'n' Roll MTB maraton

Krk ‘n’ Roll i u 2022. godini opravdava status “utrke koju nitko ne želi propustiti”. Više od 400 biciklista već je spremno za odmjeriti snage na 6. izdanju Krk ‘n’ Roll MTB maratona, uz rekordni broj prijavljenih u E-bike kategoriji. U 2022. godini nas čeka i nikad internacionalnija utrka na Krku – gotovo 50% prijavljenih su biciklisti iz inozemstva. A i sportsko-zabavni program Baška Outdoor Festivala ove je godine bogatiji no ikad pa će se nakon još jedne utrke za pamćenje plesati do dugo u noć.

15.10.2022. – Baška, otok Krk.
Vidimo se na startu!

STAZE ZA KRK ‘N’ ROLL MTB MARATON 2022

>> ENGLISH VERSION <<